Верига от любими рецепти
Нигири суши с пушена сьомга и скариди

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

ориз за суши ориз за суши250 g g
оризов оцет оризов оцет
(плюс малко повече за обработка)
3 с.л. с.л.
захар захар1 с.л. с.л.
сол сол
пушена сьомга пушена сьомга100 g g
скариди скарида100 g g
нори нори
(препечени водорасли, ок. 1 g)
1 листа лист
уасаби уасаби
соев сос соев сос
(за сервиране)
джинджифил джинджифил
(маринован за сервиране)

Нигири суши с пушена сьомга и скариди

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(5)

Начин на приготвяне

1. Изплакни ориза за суши в цедка, докато водата се избистри. Остави го 1 h да набъбне. След това го свари в около 500 ml вода, като след завиране продължиш да вариш под капак още 5 min.

2. Намали огъня и вари още 15 min на слаб огън, докато оризът съвсем набъбне. При нужда добави още малко гореща вода, за да не загори на дъното. Покрий тенджерата с кухненска кърпа и остави ориза да почива 15 min.

3. Разбъркай оцета, захарта и една изравнена с.л. сол. Изсипи ориза в плитка, голяма купа, разпредели отгоре оцетената смес. Разбъркай внимателно с плоска лопатка, като едновременно с това бързо изстудяваш ориза с ветрило или сешоар (на студена струя).

4. Нарежи сьомгата на правоъгълници. Измий и подсуши скаридите. Нарежи листа нори на малки ивици.

5. Оформи малки порции ориз с овална форма, като от време на време си навлажняваш ръцете с малко оцет, защото оризът залепва. Постави в средата върху ориза съвсем малко уасаби, а отгоре - сьомга и/или скариди. Гарнирай с ивиците нори.

6. Сервирай сушито със соев сос, уасаби и джинджифил.