Верига от любими рецепти
Медена шунка с печени сладки картофи и сос от червени боровинки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

шунка шунка
(сушена)
1 kg kg
сос от червени боровинки сос от червени боровинки250 g g
мед мед4 с.л. с.л.
горчица горчица2 с.л. с.л.
соев сос соев сос2 с.л. с.л.
олио олио1 с.л. с.л.
сладки картофи сладък картоф300 g g
зелен фасул зелен фасул200 g g
бекон бекон
(суров на слайсове)
150 g g
маслиново масло маслиново масло
(екстра върджин)
2 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
магданоз магданоз
(за украса)

Медена шунка с печени сладки картофи и сос от червени боровинки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:10 h
(8)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 180° C. Измиваме шунката и я подсушаваме.
С помощта на остър нож нарязваме кожата на шахматни фигури. Загряваме олиото в тиган и запечатваме за кратко шунката от страната на кожата, за да се образува коричка.
В купа смесваме меда, горчицата, соевия сос, солта и черния пипер, за да направим марината.
Намазваме обилно шунката с марината, така че да се покрие добре.
Поставяме маринованата шунка в тава за печене и я покриваме с алуминиево фолио.
Печем шунката в предварително загрята фурна за около 1 h.
След 1 h отстраняваме фолиото и допичаме шунката за още 30 – 45 min, докато се зачерви хубаво и достигне вътрешна температура от поне 70° C. 
Обелваме сладките картофи и ги нарязваме на еднакви парчета. Поставяме ги в тава, покрита с хартия за печене. Поръсваме с маслиново масло и овкусяваме със сол и черен пипер.
След като отстраним алуминиевото фолио от шунката, поставяме сладките картофи във фурната, така че да завършат готвенето едновременно.
Междувременно приготвяме боба. Сваряваме почистения боб във вряща подсолена вода за около 5 min. Отцеждаме и го шокираме под студена вода. Оформяме четири снопчета, които обвиваме с бекон. 
5 min преди да станат готови шунката и картофите, загряваме тиган с малко слънчогледово масло и запържваме обвития в бекон зелен боб до златистокафяво.
Изваждаме шунката от фурната и я нарязваме на филийки. Подреждаме и сервираме с картофите, боба и боровинковия сос.