Верига от любими рецепти
Агнешки котлети с картофи, млечно-ментов сос и спаначена салата

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

агнешки ребра агнешки ребра2 - 3 kg kg
сол сол
черен пипер черен пипер
олио олио2 - 3 с.л. с.л.
картофи картоф
(дребни)
1,5 kg kg

За соса

заквасена сметана заквасена сметана200 g g
кисело мляко кисело мляко200 g g
горчица горчица1 с.л. с.л.
мед мед1 ч.л. ч.л.
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
мента мента2 - 3 стръка стрък
чесън чесън1 скилидки скилидка
сол сол

За салатата

бейби спанак бейби спанак200 - 300 g g
круши круша1 - 2 бр. бр.

Агнешки котлети с картофи, млечно-ментов сос и спаначена салата

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(6)

Начин на приготвяне

Почистваме ребрата, като отстраняваме по-тлъстите участъци, които има вероятност да не се разтопят по време на краткото изпичане. Измиваме картофите, добавяме изрезките при тях и овкусяваме със сол и пипер. За подобряването на вкуса може да се оставят да се мариноват за 2 до 12 h.

Слагаме картофите да се пекат на 220° C за около 30 min. Не загряваме фурната предварително, за да има повече време агнешката мазнина да се разтопи. Разбъркаме картофите на половината време, за да се овкусят добре с мазнина.

Запечатваме ребрата в тиган с малко олио, докато придобият златист цвят. След това ги слагаме във фурната на решетка над картофите и намаляваме температурата на 150° C. Допичаме всичко за още 30 min, докато месото достигне 55° C вътрешна температура за постигане на степен medium rare.

За приготвянето на соса нарязваме ментата на ситно, а чесъна стриваме на паста. Към тях добавяме заквасената сметана, киселото мляко, горчицата, меда, маслиновото масло, солта и разбъркваме.  

Нарязваме крушите на кубчета, добавяме бейби спанака и овкусяваме салатата с желано количество от соса. 

Нарязваме ребрата на котлети. При необходимост може да почистим месото, а изрезките може да използваме за направата на пръжки за качамак или друго ястие. 

Сервираме всички компоненти и се наслаждаваме на уникалния вкус!

Купи в Lidl

Българско кисело мляко БДСБългарско кисело мляко БДС
Българско кисело мляко БДС
26.04 - 28.04
25% БЕЗПЛАТНО
1,28лв.
Златно Добруджанско Слънчогледово олиоЗлатно Добруджанско Слънчогледово олио
Златно Добруджанско Слънчогледово олио
22.04 - 28.04
ТОП ЦЕНА
1,89лв.
Пресни картофиПресни картофи
Пресни картофи
15.04 - 21.04
ТОП ЦЕНА
1,39лв.