« Назад

Еклери с крем „Кафе“

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

60 min
(1)
Време
Трудност
1 Рейтинг
Еклери с крем „Кафе“
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 60 min
Допълнителна информация:

без времето за охлаждане

Кипваме маслото, солта и 200 ml вода. Смесваме брашното с 25 g захар. Изсипваме го наведнъж във врящата вода и бъркаме енергично, докато се оформи тестена топка, а на дъното на тенджерата се образува бял пласт. Прехвърляме тестото в купа и го оставяме 3 – 4 min да изстине. След това добавяме едно след друго 3 яйца, като продължаваме да бъркаме, докато стане гладко и бляскаво. Шприцоваме върху покрита с хартия за печене тава 8 големи и 8 малки топчета (ок. 5 и 2 cm Ø), ако са се получили стърчащи върхове на топчетата, изравняваме ги с натопена във вода вилица. Печем еклерите в предварително загрята на 200°C фурна ок. 30 min до златистокафяво. Оставяме ги да изстинат върху кухненска решетка.

Междувременно разделяме останалите яйца на белтъци и жълтъци (белтъците използваме за друго). Разбиваме жълтъците и останалата захар на гъст светъл крем. Разбъркваме нишестето с 50 ml от прясното мляко. Добавяме сместа към яйчения крем и разбиваме с движения отдолу нагоре. Кипваме останалото мляко и разтваряме кафето в него, след което го изливаме бавно на тънка струйка в яйчения крем, като бъркаме непрекъснато. Връщаме го в тенджерата и го кипваме веднъж при енергично бъркане, докато кремът се сгъсти. Изсипваме го в купа и го оставяме да изстине, след което го слагаме на хладно най-малко за 1 h.

Преди сервиране с шприц с малък отвор шприцоваме крема с кафе в големите части на еклерите. Натрошаваме шоколада, разтопяваме го на гореща водна баня. Натопяваме малките части от еклерите в шоколад и ги захлупваме върху пълните с крем големи еклерови топчета. Оставяме ги да стегнат.