« Назад

Инджера (етиопски плоски питки)

печива

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

45 min
(1)
Време
Трудност
1 Рейтинг
Инджера (етиопски плоски питки)
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 45 min
Допълнителна информация:

без времето за втасване

1. Натроши маята и я разтвори в 400 ml хладка вода. Омеси я с двата вида брашно в голяма купа, докато се получи гладко и жилаво тесто. Добави още около 100 ml вода и бъркай непрекъснато, докато тестото се сгъсти (като за палачинки). Покрий тестото с кухненска кърпа и го остави на топло място да втаса 24 – 48 h.

2. Добави сол и още веднъж добре премеси тестото. При нужда добави още вода, като не трябва да е прекалено лепкаво.

3. Загрей намазнен тиган, сипи около 1 черпак от сместа в него и разпредели тестото равномерно с наклоняване на тигана в различни посоки. Пържи 3 – 4 min, докато в тестото се образуват много мехурчета, долната страна стане суха и леко кафява. Горната повърхност трябва да остане влажна. Извади питката от тигана и я постави на топло, докато изпържиш останалите питки. Ако ги редиш една върху друга, поставяй между тях хартия за печене, за да не залепнат. Сервирай питките пресни.

Съвети:

1. В Етиопия инджера традиционно се приготвя от брашно от теф, което се произвежда от растяща там подобна на просо зърнена култура.

2. Брашнената каша се подквасва благодарение на дългия престой. След 24 h питките са все още с мек вкус – ако оставиш тестото да втасва по-дълго време, типичният му кисел вкус става по-интензивен. Можеш да разделиш тестото на две и да го изпържиш в два последователни дни.

3. Сервирай инджера като гарнитура към Doro Wot – пилешка яхния по етиопски.