Верига от любими рецепти
Фокача с розмарин и маслини, поднесена с дип от тиквички

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

За фокачата

брашно брашно
(пресято)
500 g g
суха мая суха мая
(x 7 g)
2 пакетчета пакетче
сол сол ч.л. ч.л.
маслиново масло маслиново масло40 ml ml
вода вода350 - 400 ml ml
розмарин розмарин1 - 2 стръка стрък
черни маслини черни маслини10
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“100 g g
морска сол морска сол
черен пипер черен пипер

За дипа

червен лук червен лук глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
тиквички тиквичка
(голяма)
1
сушени домати сушен домат150 g g
доматен сос доматен сос100 ml ml
босилек босилек20 листа лист

Фокача с розмарин и маслини, поднесена с дип от тиквички

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(15)

Начин на приготвяне

1. Пресей брашното и го смеси с маята и солта в голяма купа. Разбъркай добре

2. Добави половината от водата и 30 mlмаслиново масло и разбъркай с ръце. Бъркай и добавяй постепенно останалата вода, докато стане хубаво хомогенно тесто - меко и без бучки 3.

3. Прехвърли тестото върху намазнена с маслиново масло дъска и меси около 3 - 4 min

4. Разточи тестото (може и в неправилна форма) и го постави върху хартия за печене в плоска тава

5. Направи малки дупчици и постави в тях маслини и листенца розмарин

6. Полей смаслиново масло и поръси с малко морска сол

7. Печи в предварително загрята на 220°С фурна около 20 min

8. 5 min преди да извадиш фокачата от фурната, я полей с малкомаслиново масло и поръси с настъргано сирене „Грана Падано“, след което върни да се допече

9. Междувременно в загрятомаслиново масло задуши лука и чесъна за дипа, нарязани на ситно

10. Добави тиквичките на малки кубчета и задуши, докато омекнат

11. Добави сушените домати

12. Долей доматения сос и сложи пресния босилек, като си оставиш 1 - 2 листа за декорация. Накрая овкуси със сол и черен пипер

13. След като дипът се редуцира, го поднеси към фокачата