
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За фокачата
За дипа
червен лук червен лук | глави глава | ||
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | ||
тиквички
тиквичка (голяма) | 1 | ||
сушени домати сушен домат | 150 g g | ||
доматен сос доматен сос | 100 ml ml | ||
босилек босилек | 20 листа лист |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеФокача с розмарин и маслини, поднесена с дип от тиквички
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Пресей брашното и го смеси с маята и солта в голяма купа. Разбъркай добре
2. Добави половината от водата и 30 mlмаслиново масло и разбъркай с ръце. Бъркай и добавяй постепенно останалата вода, докато стане хубаво хомогенно тесто - меко и без бучки 3.
3. Прехвърли тестото върху намазнена с маслиново масло дъска и меси около 3 - 4 min
4. Разточи тестото (може и в неправилна форма) и го постави върху хартия за печене в плоска тава
5. Направи малки дупчици и постави в тях маслини и листенца розмарин
6. Полей смаслиново масло и поръси с малко морска сол
7. Печи в предварително загрята на 220°С фурна около 20 min
8. 5 min преди да извадиш фокачата от фурната, я полей с малкомаслиново масло и поръси с настъргано сирене „Грана Падано“, след което върни да се допече
9. Междувременно в загрятомаслиново масло задуши лука и чесъна за дипа, нарязани на ситно
10. Добави тиквичките на малки кубчета и задуши, докато омекнат
11. Добави сушените домати
12. Долей доматения сос и сложи пресния босилек, като си оставиш 1 - 2 листа за декорация. Накрая овкуси със сол и черен пипер
13. След като дипът се редуцира, го поднеси към фокачата