Верига от любими рецепти
Погача от Северна България по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

брашно брашно1 kg kg
яйца яйце3 бр. бр.
жълтъци жълтък2
кисело мляко кисело мляко3 с.л. с.л.
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
суха мая суха мая2 пакетчета пакетче
сол сол1 ч.л. ч.л.
захар захар1 ч.л. ч.л.
олио олио2 с.л. с.л.
краве масло краве масло50 g g
вода вода
(топла)
150 - 200 ml ml

Погача от Северна България

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(7)

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и разтваряме маята в него. Пресяваме брашното и правим кладенче, в което слагаме трите яйца, киселото мляко, маята, солта, захарта, олиото и около 150 - 200 ml топла вода. Замесваме меко тесто. Разделяме на три равни части и ги оформяме на топки. Намазваме ги с олио и ги поставяме в отделни купи да втасват на топло за поне 25 - 30 min., покрити с памучна кърпа.
С още малко брашно премесваме трите втасали топки поотделно. Разточваме всяка от тях в елипсовидна форма с дебелина 0,5 cm.
Намазваме първата част с разтопено масло, върху нея поставяме втората, отново намазваме с разтопено масло и поставяме третата. Режем през средата и навиваме на руло. Нарязваме на парчета с дебелина 5 cm и ги нареждаме изправени в тавата под формата на розички. Отгоре намазваме с разбитите жълтъци и оставяме да втасва още 20 min.
Печем на 180° C за половин час до златиста коричка. Готовата погача напръскваме с вода и покриваме с кърпа. Сервираме с масло и шарена сол или с мед.

Интересно: Хлябът е основната и най-важна храна на българите. Много чужденци, прекосили през годините нашите земи, отбелязват умението на тукашните жени да приготвят пити и особено баници. Например през 1891 г. пратеникът на Екзархията А. Шопов, пристигнал в Дедеагачко от Цариград, съобщава, че и тук, както и навсякъде сред българите, „селянката умее да те гости с нещо тестено, примесено с масло и сирене“.