« Назад

Пълнен шаран с маслини, изпечен в тесто

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

150 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Пълнен шаран с маслини, изпечен в тесто
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 150 min

1. Смеси брашното, содата и 1 ч.л. сол и разбъркай добре. Добави около 30 – 40 ml маслиново масло и 200 ml вода и замеси, докато стане меко тесто. Остави го в намазнена купа да втаса за около 20 min
2. В тенджера или дълбок тиган загрей 30 ml маслиново масло и задуши ситно нарязаните лук и  чесън, заедно с настърганите моркови. Овкуси със сол и черен пипер. Прибави зелените маслини, предварително нарязани на шайби, и задуши. След това прибави пресния босилек и овкуси със сол и черен пипер. Свали плънката от котлона и я остави да изстива
3. Овкуси шарана със сол и черен пипер отвън и отвътре. Напълни го с плънката
4. След като тестото втаса, го разточи и го постави в подходяща тава, като оставиш половината от тестото извън тавата. Постави рибата в тестото и я завий добре
5. Притисни краищата на тестото, за да го затвориш добре, и направи малки дупчици с вилица, за да излиза горещият въздух по време на печенето
6. Поръси с морска сол и печи час – час и половина (в зависимост от размера на шарана) в предварително загрята на 180°С фурна. Преди последните 10 – 15 min от печенето извади шарана и намажи тестото със смес от разбития жълтък и разтопеното масло. По желание може да поръсиш и с малко сусам

*По желание маслините може да са натурални или с чушка, бадем или аншоа