
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПържена сьомга с огретен от тиква и праз
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Почистваме праза, нарязваме го на колелца с дебелина около 1 cm и го бланшираме 2 - 3 min във вряща подсолена вода. След което го заливаме със студена вода и го оставяме да се отцеди.
2. Обелваме тиквата, разрязваме я на две, отстраняваме семките и воднистата част и нарязваме месестата част на тънки шайби. Нареждаме на пластове нарязаната тиква, колелцата праз и тиквените семки в плитка намазнена форма за огретен, като подправяме леко със солта и черния пипер. Накълцваме на ситно листенцата на 2 стръка салвия. Смесваме ги със сметаната, бульона, сока от портокал, солта и черния пипер и разбиваме. Заливаме огретена и печем в предварително загрята на 200°C фурна за 50 - 60 min, докато тиквата омекне.
3. Междувременно измиваме и подсушаваме филетата сьомга, натриваме ги със солта, черния пипер и кората от портокал. Запържваме ги в сгорещено олио по 2 - 3 min от всяка страна. Накълцваме останалата салвия, наръсваме рибата с нея и я сервираме с огретена.
Съвет:
Можем да приготвим огретена и с обикновена тиква или с тиква Хокайдо. В зависимост от сорта, времето за приготвяне ще се съкрати малко.