Верига от любими рецепти
Пържена сьомга с огретен от тиква и праз

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

филета от сьомга филе от сьомга4 бр. бр.
праз лук праз лук500 g g
тикви тиква1,5 kg kg
тиквени семки тиквени семки30 g g
салвия салвия3 - 4 стръка стрък
готварска сметана готварска сметана200 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
портокали портокал
(сока и настърганата кора)
олио олио3 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Пържена сьомга с огретен от тиква и праз

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(7)

Начин на приготвяне

1. Почистваме праза, нарязваме го на колелца с дебелина около 1 cm и го бланшираме 2 - 3 min във вряща подсолена вода. След което го заливаме със студена вода и го оставяме да се отцеди.

2. Обелваме тиквата, разрязваме я на две, отстраняваме семките и воднистата част и нарязваме месестата част на тънки шайби. Нареждаме на пластове нарязаната тиква, колелцата праз и тиквените семки в плитка намазнена форма за огретен, като подправяме леко със солта и черния пипер. Накълцваме на ситно листенцата на 2 стръка салвия. Смесваме ги със сметаната, бульона, сока от портокал, солта и черния пипер и разбиваме. Заливаме огретена и печем в предварително загрята на 200°C фурна за 50 - 60 min, докато тиквата омекне.

3. Междувременно измиваме и подсушаваме филетата сьомга, натриваме ги със солта, черния пипер и кората от портокал. Запържваме ги в сгорещено олио по 2 - 3 min от всяка страна. Накълцваме останалата салвия, наръсваме рибата с нея и я сервираме с огретена.

Съвет:
Можем да приготвим огретена и с обикновена тиква или с тиква Хокайдо. В зависимост от сорта, времето за приготвяне ще се съкрати малко.