Верига от любими рецепти
Шаран темпура и хрупкави моркови с терияки сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

шарана шаран
(цял)
1
пшенично брашно пшенично брашно200 g g
царевично брашно царевично брашно50 g g
бакпулвер бакпулвер
(или сода за хляб)
1 ч.л. ч.л.
яйца яйце2
вода вода
(ледено студена)
400 ml ml
моркови морков500 g g
олио олио1 l l

За соса

соев сос соев сос50 ml ml
кафява захар кафява захар100 g g
вода вода200 ml ml
корени от джинджифил корен от джинджифил20 g g
нишесте нишесте2 с.л. с.л.

Шаран темпура и хрупкави моркови с терияки сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(2)

Начин на приготвяне

Обезкостяваме шарана, филетираме го и отстраняваме кожата му. Това става най-лесно като направим разрез с нож по дължината на гръбначната кост на рибата първо от едната страна на гръбнака, послед от другата. Костите, опашката и главата ги изхвърляме.

Филетата овкусяваме леко и със сол и черен пипер. Нарязваме шарана на парчета с големина около 1 - 1, 5 cm.

В ледената вода разбиваме яйцата и добавяме пресятите сухи съставки заедно. Разбъркваме, докато всичко се смеси и получим текстура, малко по-гъста от тесто за палачинки.

Овалваме рибните филета в брашно. Загряваме олиото и потапяме всяко парче в темпурата, след тестото пържим до златисто.

Морковите нарязваме на много тънки лентички с помощта на белачка за зеленчуци. След това ги потапяме в темпурата и ги пържим до златисто, като е важно да не поставяме много наведнъж, а да ги пържим на малки части.

За соса смесваме всичко без нишестето и малко от водата в малка тенджера и оставяме да заври. Разтваряме нишестето в останалата вода и го добавяме. Оставяме соса да се сгъсти и го поднасяме към рибата и морковите.