« Назад

Печена патица с портокалово желе и ризото с тиква

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

150 min
(1)
Време
Трудност
1 Рейтинг
Печена патица с портокалово желе и ризото с тиква
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 150 min

Почистваме патицата и я поставяме в тава за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер и печем един час в загрята на 180°С фурна, след което я поливаме с половината масло (предварително разтопено) и печем още 40 минути. Накрая поливаме с останалото масло и печем, докато стане хрупкава и златиста. По време на печенето я обръщаме на всеки 45 минути, като при последното допичане трябва да е с гърдите нагоре.
Междувременно обелваме тиквата, нарязваме я на малки кубчета и я сваряваме във вода. След това я прецеждаме и намачкваме.
За портокаловото желе: филетираме портокала (изрязваме полумесеците без ципите). Изстискваме сока, останал в ципите, и го изсипваме в малка тенджерка заедно с портокаловите филенца и другия портокалов сок. Поставяме на горещ котлон и добавяме захарта, като бъркаме, докато  тя се разтопи. Желатина разтваряме в около 150 ml топла вода и го прибавяме към портокаловата смес, която сме свалили от котлона. Разбъркваме добре и изсипваме течността в малка тавичка, която оставяме в хладилника за около час.
За ризотото: загряваме маслиновото масло в тиган и в него запържваме нарязания на кубчета лук. Добавяме ориза и след като се запържи, започваме постепенно да добавяме по черпак от горещия зеленчуков бульон, като при всяко добавяне изчакваме първо течността да се абсорбира. По средата на готвенето добавяме тиквата, а на финала слагаме маскарпонето и „Грана Падано“-то. Овкусяваме със сол и черен пипер и сваляме от огъня.
В голяма чиния поставяме кубче желе, върху него от печената патица и гарнираме с тиквеното ризото.