Верига от любими рецепти
Агнешки котлети с винен сос и ризото със спанак

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

агнешки котлет с ребра агнешки котлет с ребра2 kg kg
ориз ориз1 ч.ч. ч.ч.
бульон бульон
(зеленчуков или агнешки)
450 ml ml
печурки печурка150 g g
лук лук
(пресен)
3 стръка стрък
спанак спанак200 g g
домати домат1
краве масло краве масло80 g g
маскарпоне маскарпоне80 g g
червено вино червено вино50 ml ml
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
розмарин розмарин2 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Агнешки котлети с винен сос и ризото със спанак

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(11)

Начин на приготвяне

Отделяме агнешките котлети един по един. Начукваме ги леко и овкусяваме със сол и черен пипер. Загряваме малко маслиново масло в тиган и запържваме котлетите до златисто за 3 - 4 min от всяка страна. (По желание можем да ги допечем за още няколко минути в предварително загрята на 180°С фурна.) След като ги извадим, разтопяваме в същия тиган 50 g масло, слагаме розмарина, наливаме виното и като изври малко, доливаме сметаната. Връщаме котлетите в соса, овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме така още 2 - 3 min.

Ризотото приготвяме, като предварително сваряваме ориза в бульон в съотношение 1:2, т.е. до полуготовност. В касерола загряваме 2 - 3 с.л.маслиново масло и слагаме наситнения пресен лук и гъбите, нарязани на полумесеци. Доливаме 100 ml бульон, слагаме маскарпонето и след като поври малко, добавяме ориза. Постепенно добавяме по малко бульон и разбъркваме непрекъснато. След като оризът набъбне достатъчно, слагаме почистените листа спанак и бъркаме още 3 - 4 min. Преди да отстраним от котлона, добавяме останалото масло и подправяме със сол и черен пипер.

Поднасяме котлетите върху ризотото, поливаме с винения сос и украсяваме със стрък розмарин и нарязания на кубчета домат.