Верига от любими рецепти
Агнешко руло с катък и ориз със спанак и печурки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина
(или предна четвъртина)
2,4 kg kg
джоджен джоджен
(сух)
5 - 10 g g
кисело мляко кисело мляко
(цедено)
200 g g
овче сирене овче сирене100 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
зеленчуков бульон зеленчуков бульон
(или гъбен бульон)
1 l l
спанак спанак200 g g
печурки печурка
(печурки)
300 g g
бял ориз бял ориз400 g g
краве масло краве масло50 g g
олио олио70 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Агнешко руло с катък и ориз със спанак и печурки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:30 h
(8)

Начин на приготвяне

С помощта на остър нож обезкостяваме месото. Най-лесно това става, като започнем от ябълката, ако имаме бут, или от раменната става, ако имаме плешка. Ножът трябва да следва костта от всички страни. Когато сме отстранили костите, разстиламе агнешкото и го изтъняваме с чук за месо през стреч фолио. Овкусяваме го със сол, черен пипер и 40 ml олио.

Смесваме цеденото кисело мляко и натрошеното овче сирене. Поръсваме с джоджен и намазваме катъка равномерно върху месото. Навиваме агнешкото на руло и го връзваме с канап за печене.

Поставяме месото в тава, доливаме малко вода и го покриваме с алуминиево фолио. Печем три часа и половина на 160° С, след което махаме фолиото и допичаме за още 30 min на 200° С.

За гарнитурата нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в 30 ml загрято олио. Добавяме нарязаните печурки и почистения и нарязан спанак. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме ориза и постепенно наливаме зеленчуковия бульон, като непрестанно разбъркваме. Накрая слагаме маслото и овкусяваме със сол и черен пипер.

Поднасяме готовия ориз като гарнитура към печеното агнешко руло.