
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина | 2,4 kg kg | ||
ориз ориз | 500 g g | ||
лук
лук (пресен) | 2 - 3 стръка стрък | ||
чесън чесън | 2 | ||
розмарин
розмарин (пресен) | 2 - 3 стръка стрък | ||
патладжан патладжан | 3 | ||
тахан
тахан (сусамов) | 4 с.л. с.л. | ||
олио олио | |||
лимони
лимон (по желание) | 0,25 | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
червен пипер червен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеБавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме месото със сол, черен и червен пипер, след което го шпиковаме с една глава чесън и стръкчета розмарин.
Слагаме 2 пръста вода или вино в тава, покриваме с фолио и изпичаме във фурна на 180° С за 4 - 5 h, като последните 30 min печем без фолио, за да хване коричка.
Когато месото изстине, го обезкостяваме и сваряваме изпечените кости във вода заедно с част от соса на агнешкото. Получения бульон ще използваме за приготвянето на ориза.
Запържваме ориза в тиган или тенджера и постепенно наливаме от бульона, бъркайки непрекъснато, докато се готви. Накрая добавяме нарязания пресен лук.
Изпичаме предварително осолените и намазани с олио патладжани във фурна заедно с останалата глава чесън.
Накълцваме на едро изпечените зеленчуци, по желание може да изцедим върху тях сока на ½ лимон, след което ги объркваме с тахана. Овкусяваме със сол и черен пипер и сервираме.