Верига от любими рецепти
Бавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина2,4 kg kg
ориз ориз500 g g
лук лук
(пресен)
2 - 3 стръка стрък
чесън чесън2
розмарин розмарин
(пресен)
2 - 3 стръка стрък
патладжан патладжан3
тахан тахан
(сусамов)
4 с.л. с.л.
олио олио
лимони лимон
(по желание)
0,25
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Бавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

6:40 h
(5)

Начин на приготвяне

Овкусяваме месото със сол, черен и червен пипер, след което го шпиковаме с една глава чесън и стръкчета розмарин.

Слагаме 2 пръста вода или вино в тава, покриваме с фолио и изпичаме във фурна на 180° С за 4 - 5 h, като последните 30 min печем без фолио, за да хване коричка.

Когато месото изстине, го обезкостяваме и сваряваме изпечените кости във вода заедно с част от соса на агнешкото. Получения бульон ще използваме за приготвянето на ориза.

Запържваме ориза в тиган или тенджера и постепенно наливаме от бульона, бъркайки непрекъснато, докато се готви. Накрая добавяме нарязания пресен лук.

Изпичаме предварително осолените и намазани с олио патладжани във фурна заедно с останалата глава чесън.

Накълцваме на едро изпечените зеленчуци, по желание може да изцедим върху тях сока на ½ лимон, след което ги объркваме с тахана. Овкусяваме със сол и черен пипер и сервираме.