
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина | 2,3 kg kg | |
чесън чесън | 8 скилидки скилидка | |
розмарин розмарин | 4 стръка стрък | |
мащерка мащерка | 4 стръка стрък | |
червен лук червен лук | 2 глави глава | |
маслиново масло маслиново масло | 4 с.л. с.л. | |
бяло вино бяло вино | 150 ml ml | |
червен пипер червен пипер | 3 с.л. с.л. | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
За соса
червено вино червено вино | 300 ml ml | |
маслиново масло маслиново масло | 30 ml ml | |
червен лук червен лук | 1 глави глава | |
чесън чесън | 3 скилидки скилидка | |
мащерка мащерка | 2 стръка стрък | |
канела канела | 1 пръчки пръчка | |
краве масло краве масло | 50 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПечен агнешки бут със сос от червено вино
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме и подсушаваме агнешкия бут и правим малки разрези в месото, в които поставяме по скилидка чесън и по стръкче мащерка и розмарин. Втриваме добре червения пипер в агнешкото и овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме червения лук на едро и го подреждаме в голяма тава. Отгоре поставяме агнешкия бут и го поливаме със маслиново масло. Наливаме бялото вино на дъното на тавата и я покриваме с алуминиево фолио.
Печем два часа в предварително загрята на 180°С фурна, след което махаме фолиото и печем още 15 - 20 min на 200°С, за да хване златиста коричка. След като извадим агнешкото, прецеждаме течността, отделена при печенето.За соса задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в загрятото маслиново масло. Добавяме подправките и червеното вино. След като виното поизври, доливаме течността от печенето на месото. Редуцираме отново и прецеждаме. Накрая добавяме маслото и разбъркваме, докато то се разтопи.
Как да сервираме:
Поднасяме печеното месо с винения сос. Допълваме с каберне совиньон.