Верига от любими рецепти
Печен агнешки бут със сос от червено вино

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина2,3 kg kg
чесън чесън8 скилидки скилидка
розмарин розмарин4 стръка стрък
мащерка мащерка4 стръка стрък
червен лук червен лук2 глави глава
маслиново масло маслиново масло4 с.л. с.л.
бяло вино бяло вино150 ml ml
червен пипер червен пипер3 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

За соса

червено вино червено вино300 ml ml
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
червен лук червен лук1 глави глава
чесън чесън3 скилидки скилидка
мащерка мащерка2 стръка стрък
канела канела1 пръчки пръчка
краве масло краве масло50 g g

Печен агнешки бут със сос от червено вино

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(13)

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме агнешкия бут и правим малки разрези в месото, в които поставяме по скилидка чесън и по стръкче мащерка и розмарин. Втриваме добре червения пипер в агнешкото и овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме червения лук на едро и го подреждаме в голяма тава. Отгоре поставяме агнешкия бут и го поливаме със маслиново масло. Наливаме бялото вино на дъното на тавата и я покриваме с алуминиево фолио.

Печем два часа в предварително загрята на 180°С фурна, след което махаме фолиото и печем още 15 - 20 min на 200°С, за да хване златиста коричка. След като извадим агнешкото, прецеждаме течността, отделена при печенето.За соса задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в загрятото маслиново масло. Добавяме подправките и червеното вино. След като виното поизври, доливаме течността от печенето на месото. Редуцираме отново и прецеждаме. Накрая добавяме маслото и разбъркваме, докато то се разтопи.

Как да сервираме:
Поднасяме печеното месо с винения сос. Допълваме с каберне совиньон.