Верига от любими рецепти
Агнешки флейки с камамбер и сос Мавруд

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

агнешка предна четвъртина агнешка предна четвъртина2,3 kg kg
маслиново масло маслиново масло250 ml ml
соев сос соев сос20 ml ml
розмарин розмарин2 стръка стрък
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
куркума куркума20 g g
камамбер камамбер500 g g
рукола рукола20 - 30 g g
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“20 g g

За соса

краве масло краве масло70 g g
червено вино червено вино
(„Мавруд“)
200 ml ml
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
мащерка мащерка1 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер
портвайн портвайн100 ml ml

Агнешки флейки с камамбер и сос Мавруд

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(4)

Начин на приготвяне

Обезкостяваме агнешкото месо и го нарязваме на тънки флейки, които допълнително изтъняваме с чук за месо през стреч фолио. Поставяме ги в дълбока купа и подправяме със сол, черен пипер и куркума, поливаме ги с 200 ml маслиново масло, добавяме накълцания чесън и розмарина и объркваме добре. Така маринованото месо оставяме покрито в хладилник да престои поне 24 h. Когато го извадим, правим малки прорези по флейките, за да не се свиват при топлинната обработка.

Загряваме в тиган 50 mlмаслиново масло и запечатваме агнешките флейки за 2 - 3 min от двете страни. Намазваме дъното на тава за печене с масло и започваме да подреждаме флейките. Върху всяка слагаме парче камамбер, отгоре по още една флейка и завършваме с парче камамбер. Запичаме агнешкото за 6 - 7 минути в предварително загрята на 180°С фурна.

Соса приготвяме, като слагаме маслото в тенджера да се разтопи, доливаме виното и портвайна, добавяме мащерката и наситнения чесън и оставяме да се редуцира за няколко минути на среден огън. След това доливаме сметаната и след като се сгъсти, подправяме със сол и отстраняваме.

Поднасяме агнешкото филе, запечено с камамбер, полято със соса и с украса от рукола и люспи „Грана Падано“.