Верига от любими рецепти
Печено агнешко, поднесено със зелена салата с бърза туршия от репички

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина1
лук лук4 глави глава
кисело мляко кисело мляко
(цедено)
500 g g
репичка репичка1 kg kg
краставици краставица1 kg kg
марули маруля1 kg kg
домати домат
(розов)
1 kg kg
джоджен джоджен
(или прясна мента)
10 - 20 листа лист
салвия салвия10 листа лист
лайм лайм
(настърганата кора)
оцет оцет1 l l
захар захар100 g g
бахар бахар4 - 5 зърна зърно
олио олио150 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер10 зърна зърно

Печено агнешко, поднесено със зелена салата с бърза туршия от репички

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

6:00 h
(8)

Начин на приготвяне

1.Започваме с приготвянето на туршията от предния ден. Измиваме репичките много добре, почистваме ги и ги бланшираме за 10 sec във вряща вода, след което ги шокираме в леден

2. Нарязваме репичките на четвъртинки и ги поставяме в голям буркан или кутия за хладилно съхранение. Покриваме със захарта, оцета, счукания бахар, черния пипер и обилно количество сол на вкус. При желание добавяме смлени люти чушки за пикантност. Оставяме маринованите репички в хладилник за минимум 24 h.

3. Агнешката задна четвъртина овкусяваме със сол и пипер и запичаме в нагорещено олио на тиган, докато хване коричка от всички страни.

4. В тава поставяме главите лук нарязани на четири и агнешкото отгоре. Сипваме вода или бульон, наръсваме с прясната салвия и печем, покрито с фолио на 160° C за 4 h, след което без фолио на 180° C за още 30 min.

5. Оставяме агнешкото да си почине за поне 30 - 40 min преди да го нарежем - това е толкова важно, колкото и печенето.

6. Цеденото кисело мляко подправяме със сол и олио (по желание с маслиново масло), добавяме нарязаните на ситно билки и настърганата кора на лайма и разбъркваме.

7.Измиваме и нарязваме зеленчуците за салатата и овкусяваме (вместо оцет, може да използваме от саламурата на репичките).