Верига от любими рецепти
Инджера (етиопски плоски питки)

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясна мая прясна мая21 g g
пшенично брашно пшенично брашно
(тип 405)
200 g g
пълнозърнесто брашно от просо пълнозърнесто брашно от просо200 g g
сол сол1 ч.л. ч.л.
хартия за печене хартия за печене

Инджера (етиопски плоски питки)

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(1)

Начин на приготвяне

1. Натроши маята и я разтвори в 400 ml хладка вода. Омеси я с двата вида брашно в голяма купа, докато се получи гладко и жилаво тесто. Добави още около 100 ml вода и бъркай непрекъснато, докато тестото се сгъсти (като за палачинки). Покрий тестото с кухненска кърпа и го остави на топло място да втаса 24 - 48 h.

2. Добави сол и още веднъж добре премеси тестото. При нужда добави още вода, като не трябва да е прекалено лепкаво.

3. Загрей намазнен тиган, сипи около 1 черпак от сместа в него и разпредели тестото равномерно с наклоняване на тигана в различни посоки. Пържи 3 - 4 min, докато в тестото се образуват много мехурчета, долната страна стане суха и леко кафява. Горната повърхност трябва да остане влажна. Извади питката от тигана и я постави на топло, докато изпържиш останалите питки. Ако ги редиш една върху друга, поставяй между тях хартия за печене, за да не залепнат. Сервирай питките пресни.

Съвети:

1. В Етиопия инджера традиционно се приготвя от брашно от теф, което се произвежда от растяща там подобна на просо зърнена култура.

2. Брашнената каша се подквасва благодарение на дългия престой. След 24 h питките са все още с мек вкус - ако оставиш тестото да втасва по-дълго време, типичният му кисел вкус става по-интензивен. Можеш да разделиш тестото на две и да го изпържиш в два последователни дни.

3. Сервирай инджера като гарнитура към Doro Wot - пилешка яхния по етиопски.