
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки
филета от сьомга
филе от сьомга (почистено от кости) | 300 - 400 g g | ||
багети
багета (пълнозърнеста или бяла) | 1 бр. бр. | ||
краве масло краве масло | 100 g g | ||
копър копър | 0,5 връзка връзка | ||
червено цвекло
червено цвекло (сварено, настъргано на ренде) | 1 глави глава | ||
лайм
лайм (сок и кора) | 1 | ||
джин джин | 30 ml ml | ||
сол сол | 300 g g | ||
захар захар | 100 g g | ||
листни зеленчуци
листен зеленчук (кресон, рукола, градинска салата, различни цветове маруля и др.) | 200 g g | ||
маслиново масло маслиново масло | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеГравлакс от сьомга с джин и лайм, билково масло, червено цвекло, хрупкав хляб и свежи листни зеленчуци
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Започваме с т.н. „кюриране“ на сьомгата - тя трябва да престои 8 -12 h, така че е добре да я подготвим от предния ден.
Почистените сьомгови филенца поставяме върху стреч фолио. В купа смесваме солта, захарта, кората на лайма, нарязаните стъбла на копъра, джина и черния пипер. С тази смес покриваме плътно филетата от светлата им страната, а не от страната на кожата. Покриваме с фолио и ги оставяме в хладилник за поне 8 h. Солта ще „сготви“ (кюрира) сьомгата и по този начин тя ще е годна за ядене.
Омекналото на стайна температура масло смесваме със сок от лайм, настъргано червено цвекло, ситно нарязан копър, сол и пипер.
При поднасяне измиваме сьомгата със студена вода, за да премахнем излишната сол. Нарязваме я на тънки ивици.
Препичаме хляба, намазваме го с билково масло и отгоре поставяме от сьомгата. Аранжираме отстрани листните зеленчуци, овкусени със сол и маслиново масло.