Верига от любими рецепти
Гравлакс от сьомга с джин и лайм, билково масло, червено цвекло, хрупкав хляб и свежи листни зеленчуци – по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Гравлакс е скандинавско ястие от кюрирана сурова сьомга, подправена със сол, захар и подправки, и поднесена върху препечен хляб.

Съставки

филета от сьомга филе от сьомга
(почистено от кости)
300 - 400 g g
багети багета
(пълнозърнеста или бяла)
1 бр. бр.
краве масло краве масло100 g g
копър копър0,5 връзка връзка
червено цвекло червено цвекло
(сварено, настъргано на ренде)
1 глави глава
лайм лайм
(сок и кора)
1
джин джин30 ml ml
захар захар100 g g
листни зеленчуци листен зеленчук
(кресон, рукола, градинска салата, различни цветове маруля и др.)
200 g g
маслиново масло маслиново масло
сол сол300 g g
черен пипер черен пипер

Гравлакс от сьомга с джин и лайм, билково масло, червено цвекло, хрупкав хляб и свежи листни зеленчуци

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

8:30 h
(2)

Начин на приготвяне

Започваме с т.н. „кюриране“ на сьомгата - тя трябва да престои 8 -12 h, така че е добре да я подготвим от предния ден.
Почистените сьомгови филенца поставяме върху стреч фолио. В купа смесваме солта, захарта, кората на лайма, нарязаните стъбла на копъра, джина и черния пипер. С тази смес покриваме плътно филетата от светлата им страната, а не от страната на кожата. Покриваме с фолио и ги оставяме в хладилник за поне 8 h. Солта ще „сготви“ (кюрира) сьомгата и по този начин тя ще е годна за ядене.
Омекналото на стайна температура масло смесваме със сок от лайм, настъргано червено цвекло, ситно нарязан копър, сол и пипер.
При поднасяне измиваме сьомгата със студена вода, за да премахнем излишната сол. Нарязваме я на тънки ивици.
Препичаме хляба, намазваме го с билково масло и отгоре поставяме от сьомгата. Аранжираме отстрани листните зеленчуци, овкусени със сол и маслиново масло.