Верига от любими рецепти
Картофена запеканка с тиквички и маслини

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

картофи картоф1 kg kg
сол сол
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
тиквички тиквичка700 g g
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
лимони лимон
(сок и настъргана кора)
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
маслини маслина
(с чушка)
170 g g
яйца яйце3
заквасена сметана заквасена сметана200 g g
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
сирене Фета сирене Фета200 g g
черен пипер черен пипер
мащерка мащерка1 - 2 ч.л. ч.л.

Картофена запеканка с тиквички и маслини

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(8)

Начин на приготвяне

1. Обели картофите и ги нарежи на шайби с дебелина ок. 1 cm. Вари ги 15 min във вряща подсолена вода.

2. В това време обели лука и чесъна и ги накълцай. Почисти и измий тиквичките и ги нарежи на дебели пръчици. Запържи ги за 3 - 4 min в сгорещено маслиново масло. Добави лука и чесъна, и продължи да пържиш още 1 - 2 min. Овкуси със солта, черния пипер, мащерката, кората от лимон и няколко пръски сок от лимон. Налей бульона и готви още ок. 4 min. Подправи по свой вкус.

3. Излей водата от картофите и ги залей със студена вода. Нареди половината в намаслена тавичка. Разполови маслините, разпредели ги заедно с тиквичките върху тях, а отгоре нареди останалите картофи.

4. Разбий яйцата, сметаната и прясното мляко, овкуси със сол и черен пипер и залей равномерно ястието. Печи 15 min в предварително загрята на 200°C фурна.

5. Натроши сиренето Фета с вилица. Наръси с него запеканката и я допечи още 15 - 20 min на същата температура, докато отгоре хване златистожълта коричка.