
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listКартофена запеканка с тиквички и маслини
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Обели картофите и ги нарежи на шайби с дебелина ок. 1 cm. Вари ги 15 min във вряща подсолена вода.
2. В това време обели лука и чесъна и ги накълцай. Почисти и измий тиквичките и ги нарежи на дебели пръчици. Запържи ги за 3 - 4 min в сгорещено маслиново масло. Добави лука и чесъна, и продължи да пържиш още 1 - 2 min. Овкуси със солта, черния пипер, мащерката, кората от лимон и няколко пръски сок от лимон. Налей бульона и готви още ок. 4 min. Подправи по свой вкус.
3. Излей водата от картофите и ги залей със студена вода. Нареди половината в намаслена тавичка. Разполови маслините, разпредели ги заедно с тиквичките върху тях, а отгоре нареди останалите картофи.
4. Разбий яйцата, сметаната и прясното мляко, овкуси със сол и черен пипер и залей равномерно ястието. Печи 15 min в предварително загрята на 200°C фурна.
5. Натроши сиренето Фета с вилица. Наръси с него запеканката и я допечи още 15 - 20 min на същата температура, докато отгоре хване златистожълта коричка.