Верига от любими рецепти
Пържен шаран в азиатски стил  с ориз, орехи и моркови

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Шаранът е една от любимите риби на българина по време на Никулден. Tъй като всяка година приготвяме традиционната рецепта за пълнен шаран, тази година ви предлагам една алтернатива, която ще ви пренесе във вкусовия свят на Изтока.

Съставки

шарана шаран1 бр. бр.
ориз ориз600 g g
орехи орех100 g g
моркови морков2 бр. бр.
чесън чесън3 скилидки скилидка
оризов оцет оризов оцет
(или обикновен винен)
2 с.л. с.л.
галета галета300 g g
брашно брашно100 g g
яйца яйце3 бр. бр.
сусамово олио сусамово олио2 с.л. с.л.
соев сос соев сос100 g g
мед мед40 g g
сусам сусам2 с.л. с.л.
олио олио
сол сол
черен пипер черен пипер

Пържен шаран в азиатски стил с ориз, орехи и моркови

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(2)

Начин на приготвяне

Започваме с филетирането на рибата от главата. Преди да сме махнали кожата и люспите, минаваме с нож по дължината на гръбнака и покрай ребрените кости. Така отделяме едното филе. Повтаряме и от другата страна. Поставяме филето с кожата към дъската и минаваме с остър нож, така че да отстраним месото от кожата.

Алтернативно можем да почистим първо люспите на шарана с нож и да го нарежем на котлети. Така обаче рискуваме да останат кости и кожа, които ще се отстраняват по време на консумация.

Филетираната риба измиваме добре със студена вода и подсушаваме с кухненска хартия. Правим малки повърхностни разрези по дължина на филето.

Овкусяваме с малко сол и пипер, овалваме в брашно и изтръскваме излишното. Потапяме в 1 разбито яйце, а след това – в галетата. Уверяваме се, че в прорезите има панировка, така рибата ще е по-хрупкава.

Пържим в добре нагорещена мазнина до златисто.

На уок или тиган запържваме морковите, нарязани на тънки лентички, чесъна на ситно, предварително сварен и охладен ориз и натрошените орехи. Овкусяваме с оцета и 1/3 от соевия сос. На финала добавяме 2 яйца, след това –  сусамовото олио, разбъркваме и оставяме на страна.

В тиган кипваме останалия соев сос, добавяме мед, сусам и разбъркваме.

Поднасяме рибата с гарнитура от пържен ориз и сладкия соев сос.