Верига от любими рецепти
Панакота с кисело мляко и чътни от праскови и бадеми

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

кисело мляко кисело мляко
(2%)
400 g g
готварска сметана готварска сметана600 ml ml
пудра захар пудра захар200 g g
желатин желатин20 g g
сладкарски бои сладкарска боя
(по желание)
захар захар100 g g
праскова праскова
(почистена и обелена или плодове от компот)
200 g g
бадеми бадем50 g g
мента мента
(по желание)

Панакота с кисело мляко и чътни от праскови и бадеми

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(14)

Начин на приготвяне

  1. Започваме с предварителното отцеждане на киселото мляко през марля или тензух за 20 - 30 min.
  2. Кипваме сметаната с пудрата захар, след което я отстраняваме, за да поизстине.
  3. Активираме желатина в малко топла вода и го добавяме към сместа.
  4. Прибавяме изцеденото мляко към сметаната, докато е още топла, и разбъркваме добре.
  5. По желание прибавяме сладкарската боя и отново разбъркваме.
  6. Разпределяме сместа по равно в чашки или купички и оставяме в хладилник да стегне за 4 - 6 h.
  7. През това време нарязваме прасковите на кубчета и ги карамелизираме с кристалната захар. Добавяме бадемите, нарязани на ситно, и оставяме да изстине.
  8. Върху всяка стегнала панакота поставяме малко от чътнито и декорираме по желание с листенца мента.