Верига от любими рецепти
Катми на сач с петмез от круша

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

За катмите

брашно брашно1,5 ч.ч. ч.ч.
суха мая суха мая1 пакетчета пакетче
прясно мляко прясно мляко1 l l
захар захар1 щипки щипка
яйца яйце3 бр. бр.
жълтъци жълтък1
сол сол1 ч.л. ч.л.
краве масло краве масло20 g g

За петмеза

круши круша1 kg kg
червено вино червено вино1 l l
захар захар1 kg kg
карамфил карамфил3 зърна зърно
индрише индрише4 - 5 стръка стрък
орехи орех
(печени)
100 g g

Катми на сач с петмез от круша

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(11)

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купа с малко топла вода, сол и щипка захар и я оставяме да шупне.
В друг съд разбиваме първо яйцата и жълтъка, след което добавяме прясното мляко. Постепенно изсипваме пресятото брашно, наливаме маята и разбъркваме, докато се получи смес, наподобяваща боза. Оставяме сместа за около 1 час да престои.
Намазваме сача с масло (ако нямаме сач, ползваме тиган), сипваме от сместа, така че да покрие равномерно съда, и изпичаме до готовност от двете страни.
За петмеза от круши слагаме виното да се вари, добавяме захарта, карамфила и разбъркваме добре, за да се разтопи захарта. Готвим на бавен огън, докато се сгъсти.
Обелваме крушите и ги нарязваме на едри резени, които добавяме към гъстата смес и оставяме за още 10 минути на тих огън. Накрая прибавяме индришето.
Намазваме катмите с петмеза от круши и ги навиваме на руло. Поднасяме, като отгоре нареждаме малко от плодовете, поливаме със сироп и поръсваме с печените орехи.

Интересно: Катмите, приготвени в пръстен съд (сач), са познати на много българи. В Странджанския край те са традиционна закуска. В миналото изпечените катми се намазвали със сланина, нареждали се една върху друга в тава, заливали се с прясно мляко и се поднасяли със сиренеили захар.