Верига от любими рецепти
Печена цяла риба с чесново масло

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За рибата

риба риба1 kg kg
маслиново масло маслиново масло1 с.л. с.л.
бяло вино бяло вино1 ч.ч. ч.ч.
сол сол
черен пипер черен пипер

За чесновото масло

масло масло60 g g
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
копър копър2 - 3 стръка стрък

За гарниране

лимони лимон2 - 3 бр. бр.
чери домати чери домат200 g g

Печена цяла риба с чесново масло

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

25 min
(48)

Начин на приготвяне

Намазвамe рибата с маслиново масло и овкусявамe със сол и черен пипер. Слагаме я в тава с виното. В рибата поставяме резени лимон, а в тавата –  чери домати. Изпичаме за 10 – 20 min на 200 – 220° С на вентилатор. Следим за готовността й, като това зависи от размера на рибата. Готова е, ако лесно се отдели малко крехко и сочно парченце от нея, почти бяло на цвят, когато я боцнем с вилица и завъртим.
Нарязваме чесъна на ситно и заедно с него разтопяваме маслото в тенджера на средна степен на температурата. Когато маслото е напълно разтопено, махаме от котлона, нарязваме на ситно копъра и го добавяме към маслото. Заливаме прясно изпечената риба с маслото и сервираме.

Съвет:
- Рибата се готви до сравнително ниска температура преди да почне да изсъхва. За това е добра идея да се сготви на висока температура за много кратко, едва докато си промени цвета, с цел да се запази сочността ѝ.