Верига от любими рецепти
Сьомгова пъстърва на грил с тиквички, морков и млечен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

филе от сьомгова пъстърва филе от сьомгова пъстърва
(или сьомга )
1 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

За зеленчуците

тиквички тиквичка2 - 3 бр. бр.
моркови морков3 - 4 бр. бр.
царевица царевица
(сварена)
1 - 2 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло2 - 3 с.л. с.л.
сол сол
чери домати чери домат
босилек босилек

За соса

заквасена сметана заквасена сметана1 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
горчица горчица1 ч.л. ч.л.
чесън чесън1 скилидки скилидка
босилек босилек3 - 4 стръка стрък
сол сол

Сьомгова пъстърва на грил с тиквички, морков и млечен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(1)

Начин на приготвяне

Нарязваме зеленчуците на едро така, че да бъдат удобни за гриловане. Слагаме ги в купа и ги поръсваме със сол и маслиново масло. 

Междувременно приготвяме соса, като намачкваме чесъна на паста, а босилека го нарязваме на ситно. Добавяме заквасената сметана, маслиновото масло, солта и горчицата и разбъркваме добре. 

Продължаваме с приготвянето на рибата. Отстраняваме корема на рибното филе. Тази част е по-мазна и има вероятност да остави неприятна нотка в цялото ястие. Коремната част може да се грилова отделно за малко по-дълго, като целта е да се запекат по-мазните участъци.

Почистваме филето от кости с помощта на пинсета. Тази стъпка не е задължителна, но процедурата отнема около 5 min, а оказва огромно влияние на крайния резултат. Нарязваме рибата на порции и ги овкусяваме със сол, маслиново масло и черен пипер.

Изпичаме зеленчуците на грил. Изпичаме и рибата на грила, като първо поставяме от страната на кожата за 4 – 5 min, докато получи загар. След това съвсем за кратко изпичаме и от другата страна за 2 – 3 min.

За финал сервираме, като първо слагаме няколко лъжици от млечния сос, отгоре нареждаме грилованите зеленчуци, босилека и малко чери домати. Поставяме филето с кожата нагоре, за да остане крехка и готово!