Верига от любими рецепти
Яйца на очила с мачкан лук и овче сирене по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

лук лук1 глави глава
олио олио20 ml ml
яйца яйце6 бр. бр.
вода вода
краве масло краве масло40 g g
овче сирене овче сирене60 g g
червен пипер червен пипер1 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Яйца на очила с мачкан лук и овче сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

25 min
(7)

Начин на приготвяне

Нарязваме лука на полумесеци и го намачкваме с ръце в купа, поръсен с малко сол. Оставяме го да престои за една нощ в хладилник, покрит със стреч фолио.
В дълбок тиган задушаваме маринования лук с олио и черен пипер. Когато омекне леко, но преди да се запържи, го изваждаме от съда и добавяме вода - достатъчно, за да покрие дъното с около 1 пръст. Прибавяме маслото, посоляваме и оставяме да заври. След това чукваме яйцата във водата, готвим 30 секунди на силна степен, изключваме котлона и покриваме тигана с капак. Оставяме тигана така, без да го сваляме, за 10 минути.
Сервираме яйцата в чиния, поръсени с натрошено сирене, червен пипер и със сготвения лук.

Интересно: Ключът към вкуса на тази рецепта е маринованият лук. В традиционната ни кухня лукът присъства при всяко хранене заедно със солта, оцета и лютото. Неслучайно съществуват и много вярвания за посаждането му - като например, че се сади във вторник, приноволуние, а земята се набожда с железен пирон, за да са здрави главите му.