
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
лук лук | 1 глави глава | ||
олио олио | 20 ml ml | ||
яйца яйце | 6 бр. бр. | ||
вода вода | |||
краве масло краве масло | 40 g g | ||
овче сирене овче сирене | 60 g g | ||
червен пипер червен пипер | 1 ч.л. ч.л. | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЯйца на очила с мачкан лук и овче сирене
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме лука на полумесеци и го намачкваме с ръце в купа, поръсен с малко сол. Оставяме го да престои за една нощ в хладилник, покрит със стреч фолио.
В дълбок тиган задушаваме маринования лук с олио и черен пипер. Когато омекне леко, но преди да се запържи, го изваждаме от съда и добавяме вода - достатъчно, за да покрие дъното с около 1 пръст. Прибавяме маслото, посоляваме и оставяме да заври. След това чукваме яйцата във водата, готвим 30 секунди на силна степен, изключваме котлона и покриваме тигана с капак. Оставяме тигана така, без да го сваляме, за 10 минути.
Сервираме яйцата в чиния, поръсени с натрошено сирене, червен пипер и със сготвения лук.
Интересно: Ключът към вкуса на тази рецепта е маринованият лук. В традиционната ни кухня лукът присъства при всяко хранене заедно със солта, оцета и лютото. Неслучайно съществуват и много вярвания за посаждането му - като например, че се сади във вторник, приноволуние, а земята се набожда с железен пирон, за да са здрави главите му.