Верига от любими рецепти
Бял мъж по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

брашно брашно150 g g
овче сирене овче сирене400 g g
прясно мляко прясно мляко500 ml ml
олио олио30 ml ml
захар захар
(по желание)
2 - 3 с.л. с.л.

Бял мъж

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

10 min
(20)

Начин на приготвяне

Загряваме олиото на тиган и запържваме в него брашното до златистокафяво. Добавяме натрошеното сирене. Щом то омекне, наливаме прясното мляко на тънка струя и бъркаме, докато се получи хомогенна смес.
По желание може да направим сладък бял мъж, като накрая сложим и захар. Ястието би могло да се поднесе и като закуска, и като мезе, и като десерт.

Интересно: Ястието „Бял мъж“ (бел муж) е познато на всички българи и традиционно се прави с овче мляко. В ежедневието го приготвяли предимно овчарите по кошарите и мандрите за важни и скъпи гости. Ястието има и обреден вариант, свързан с Петровден. Според легендата навръх празника група мъже отишли да жънат, но работата била толкова много, че свети Петър, гледайки ги от небето, се смилил над тях и слязъл да им помогне. На обяд единият от жътварите извадил от бохчата парче овче сирене, за да нагости светеца, но от жегата то се било разтопило. Тогава свети Петър взел няколко класа жито, стрил ги, за да станат на брашно, и поръсил разтопеното сирене. Получената вкусна каша хората нарекли „Бял мъж“.