Верига от любими рецепти
Гъбена чорба по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

манатарки манатарки
(сушени)
100 g g
печурки печурка
(печурки)
200 g g
праз лук праз лук2 стръка стрък
картофи картоф400 g g
червени чушки червена чушка2 бр. бр.
целина целина
(от главата)
200 g g
лук лук1 глави глава
моркови морков1 бр. бр.
домати домат1 бр. бр.
магданоз магданоз1 връзка връзка
краве масло краве масло150 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон2 l l
олио олио30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Гъбена чорба

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(29)

Начин на приготвяне

Накисваме манатарките във вряла вода.
Нарязваме само бялата част на праз лука, чушките, моркова, целината и стария лук на дребно. Загряваме олиото в дълбока тенджера и ги задушаваме на бавен огън, за да се отвори ароматът на зеленчуците.
Добавяме маслото, като си оставяме около 20 g. Изливаме в тенджерата малко от водата на накиснатите манатарки и посоляваме. Прибавяме суровите печурки, нарязани на полумесеци, и останалото масло. Овкусяваме със сол и черен пипер и изсипваме нарязаните на полумесеци манатарки, като ги оставяме да си пуснат аромата за 7 - 8 минути.
Наливаме бульона и варим супата за около 20 минути. След това добавяме половин връзка магданоз и картофите, нарязани на дребни кубчета. Малко преди картофите да са напълно сварени, слагаме нарязания на кубчета домат и поръсваме с останалия магданоз.

Интересно: Събирането на гъби било разпространено предимно във високите райони и сред по-бедното население. В Балкана и Предбалкана жените правели с тях чорби и брашнени каши, а понякога ги сушели, за да ги ползват за готвене преззимата.