Верига от любими рецепти
Руски пирожки с извара и ябълки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко100 ml ml
прясна мая прясна мая30 g g
пшенично брашно пшенично брашно
(тип 550)
300 g g
яйца яйце1
захар захар25 g g
сол сол1 щипки щипка
извара извара
(обезмаслена)
200 g g
жълтъци жълтък2
ябълков мус ябълков мус100 g g
ябълки ябълка
(кисели)
2
брашно брашно
(за разточване)
сладкарска сметана сладкарска сметана1 с.л. с.л.
хартия за печене хартия за печене

Руски пирожки с извара и ябълки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(1)

Начин на приготвяне

1. Затопли леко млякото. Разтвори маята в три супени лъжици хладка вода. Добави 100 g брашно, млякото, яйцето, 1 ч. л. захар и сол и разбъркай добре. Покрий сместа и я остави за 15 минути на топло да втаса. След това с останалото брашно омеси тесто и го остави да втаса за още 30 минути.

2. Изцеди добре изварата в чиста кухненска кърпа.

3. Разбъркай останалата захар и ябълковия мус с един жълтък. Обели ябълките и отстрани семките, настържи ги на едро и ги прибави с бъркане.

4. Разточи тестото върху набрашнена повърхност на блат с дебелина 3 mm, изрежи кръгове (около 12 cm всеки) и разточи още малко, докато кръговете станат по-тънки и по-големи. Разпредели пълнежа върху тях, сгъни тестото до полукръг и притисни добре по краищата. Нареди така приготвените пирожки върху покрита с хартия за печене тава. Намажи ги с четка с междувременно разбития със сметаната жълтък.

5. Печи в предварително загрята фурна при 190°C за 15 - 17 минути до златистожълто.

6. Сервирай поизстинали или студени.