Верига от любими рецепти
Шишчета от сьомга с гриловани моркови и кускус с билки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

филе от сьомга филе от сьомга800 g g
соев сос соев сос2 с.л. с.л.
кафява захар кафява захар1 с.л. с.л.
чесън чесън1 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло1 с.л. с.л.
лимонов сок лимонов сок1 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер
(пушен)
1 ч.л. ч.л.
черен пипер черен пипер1 щипки щипка
дървени шишчета дървени шишчета

за грилованите моркови

моркови морков
(ранни)
8 - 10 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло1 с.л. с.л.
сол сол

за кускуса

кускус кускус250 g g
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
лук лук
(сибирски)
10 - 12
копър копър0,5 връзка връзка
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
каперси каперси1 с.л. с.л.
лимони лимон1 бр. бр.
сол сол

Шишчета от сьомга с гриловани моркови и кускус с билки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(36)

Начин на приготвяне

Смесваме в купа соевия сос, лимоновия сок, маслиновото масло, захарта, счуканата скилидка чесън, пушения червен пипер и черния пипер. Разбъркваме, докато се получи еднородна смес.

Отстраняваме кожата на сьомгата. Почистваме филето от костите, ако има такива, и го нарязваме на кубчета. Овкусяваме сьомгата с готовата марината и я оставяме да престои 30-40 min в хладилник. 

Обелваме морковите и ги овкусяваме със сол и маслиново масло. Изпичаме ги на грил, докато омекнат. Обикновено са им нужни 10-12 min, но  времето на изпичане зависи от силата на огъня и дебелината на морковите.

Кипваме 250 ml вода. Към нея добавяме 1 с.л. маслиново масло и 1 ч.л. сол. Заливаме кускуса с горещата вода, покриваме го с капак и го оставяме да престои 10-15 min, докато омекне.

През това време нарязваме подправките на ситно и накълцваме каперсите. С вилица разбъркваме омекналия кускус, за да разделим зрънцата. Прибавяме подправките, каперсите, 1 с.л. маслиново масло, лимонов сок и сол на вкус.

Подреждаме късчетата сьомга на шишчета. По желание подреждаме между тях резени лимон. Изпичаме шишчетата на грил на силен огън за 3-4 min.

Поднасяме шишчетата топли, гарнирани с кускуса и грилованите моркови.