Верига от любими рецепти
Грилован свински врат с кост с бърбън барбекю сос и запечени картофи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свински врат свински врат700 g g
подправка за барбекю подправка за барбекю
кетчуп кетчуп100 g g
мед мед30 g g
бърбън бърбън50 ml ml
краве масло краве масло50 g g
картофи картоф1 kg kg
оцет оцет10 ml ml
ементал ементал200 g g
мащерка мащерка3 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

Грилован свински врат с кост с бърбън барбекю сос и запечени картофи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(16)

Начин на приготвяне

Овкусяваме свинския врат обилно с подправката за барбекю, като добре я втриваме в месото. Покриваме го с фолио и го оставяме в хладилник за няколко часа, след което го запичаме на грил или в грил тиган с малко маслиново масло от двете страни до готовност.

Ако използваме грил тиган, след като извадим месото, в същия тиган наливаме бърбъна (това се нарича деглазиране - течността повдига всички частици от дъното на съда и те придават допълнително вкус на соса), добавяме меда и изчакваме да се сгъсти. След това слагаме кетчупа и оцета и редуцираме за няколко минути. Накрая добавяме маслото, подправяме със сол и черен пипер и бъркаме интензивно, докато маслото се стопи.

Картофите обелваме и разрязваме наполовина. Поставяме ги в тава с малко вода на дъното и ги овкусяваме със сол, черен пипер и мащерка. Печем около 45 минути в предварително загрята на 180°С фурна, като малко преди да са готови, ги поръсваме с настърган ементал и връщаме във фурната, докато той се разтопи.

Как да сервираме:
Поднасяме грилования свински врат, полят с барбекю соса и гарниран със запечените с ементал картофи. Допълваме с бира, като за предпочитане е тъмното пиво.