
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
телешки стекове
телешки стек (скърт стек) | 1 |
За сос „Шампи“:
печурки
печурка (за предпочитане манитарки) | 200 g g | |
краве масло краве масло | 50 g g | |
мащерка мащерка | 1 стръка стрък | |
говежди бульон говежди бульон | 100 ml ml | |
готварска сметана готварска сметана | 100 ml ml | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listСкърт стек с гарнитура от картофено пюре с пресни билки и сос „Шампи“
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме скърт стека със сол и черен пипер и го приготвяме на добре загрят тиган с малко растителна мазнина. За степен реар готвим за около 2 - 3 min от всяка страна, тъй като е тънък разрез.* Накрая добавяме бучка масло и стрък розмарин и обливаме месото. Вадим го от тигана и го оставяме да почива за поне 5 минути.
Соса приготвяме като в същия тиган слагаме гъбите, стръка прясна мащерка, и скилидките чесън. Щом гъбите хванат лек загар наливаме бульона, а след като се редуцира добавяме маслото и сметаната.
Сварените и отцедени картофи слагаме в тенджера, прибавяме лука и маслото и ги намачкваме (не ги пасираме). Добавяме сметаната и подправките и бъркаме динамично на умерен огън, до получаване на пухкаво пюре.
Сервираме картофеното пюре, върху него скърт стека и поливаме със сос „Шампи“.
*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.