Верига от любими рецепти
Скърт стек с гарнитура от картофено пюре с пресни билки и сос „Шампи“

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

телешки стекове телешки стек
(скърт стек)
1

За сос „Шампи“:

печурки печурка
(за предпочитане манитарки)
200 g g
краве масло краве масло50 g g
мащерка мащерка1 стръка стрък
говежди бульон говежди бульон100 ml ml
готварска сметана готварска сметана100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

За картофеното пюре:

картофи картоф
(сварени)
400 g g
готварска сметана готварска сметана50 ml ml
краве масло краве масло30 g g
мащерка мащерка
(прясна)
1 стръка стрък
див лук див лук1 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Скърт стек с гарнитура от картофено пюре с пресни билки и сос „Шампи“

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(17)

Начин на приготвяне

Овкусяваме скърт стека със сол и черен пипер и го приготвяме на добре загрят тиган с малко растителна мазнина. За степен реар готвим за около 2 - 3 min от всяка страна, тъй като е тънък разрез.* Накрая добавяме бучка масло и стрък розмарин и обливаме месото. Вадим го от тигана и го оставяме да почива за поне 5 минути.

Соса приготвяме като в същия тиган слагаме гъбите, стръка прясна мащерка, и скилидките чесън. Щом гъбите хванат лек загар наливаме бульона, а след като се редуцира добавяме маслото и сметаната.

Сварените и отцедени картофи слагаме в тенджера, прибавяме лука и маслото и ги намачкваме (не ги пасираме). Добавяме сметаната и подправките и бъркаме динамично на умерен огън, до получаване на пухкаво пюре.

Сервираме картофеното пюре, върху него скърт стека и поливаме със сос „Шампи“.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.