Верига от любими рецепти
Баварски кюфтета с бирен сос и шпецле

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

кайма кайма
("Стара планина")
500 g g
телешка кайма телешка кайма400 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
яйца яйце1
праз лук праз лук500 g g
бири бира250 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон250 ml ml
шпецле шпецле500 g g
краве масло краве масло50 g g
ементал ементал200 g g
маслиново масло маслиново масло4 - 5 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Баварски кюфтета с бирен сос и шпецле

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(3)

Начин на приготвяне

Смесваме двете кайми заедно с яйцето и много ситно нарязания лук. Овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме добре.Оформяме малки кюфтенца и ги запържваме в нагорещен тиган.

Нарязваме чесъна и праз лука на едро и ги задушаваме в дълбок съд в загрятото маслиново масло. Добавяме бирата и намаляваме котлона. След 4-5 min наливаме бульона, връщаме в тенджерата запържените кюфтенца и оставяме да къкрят на тих огън 20 - 30 min.

Сваряваме шпецлето в подсолена вода според указанията на опаковката, прецеждаме го и го разпределяме в термоустойчиви купички. Овкусяваме със сол и черен пипер, поставяме кубче масло и настъргваме ементала. Печем 10 min на 180° във фурна с горен реотан, докато кашкавалът се разтопи.

Сервираме кюфтетата с бирения сос и шпецле за гарнитура.