Верига от любими рецепти
Мийтлоф с пюре от сладки картофи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

кайма кайма
("Стара планина")
500 g g
телешка кайма телешка кайма400 g g
прясно мляко прясно мляко200 ml ml
хляб хляб
(нарязан на кубчета)
200 - 250 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
целина целина1 - 2 стъбла стъбло
дижонска горчица дижонска горчица1 с.л. с.л.
кетчуп кетчуп4 - 5 с.л. с.л.
барбекю сос барбекю сос4 - 5 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер1 ч.л. ч.л.
кафява захар кафява захар1 ч.л. ч.л.
сос Уорчестър сос Уорчестър1 с.л. с.л.
яйца яйце1
жълтъци жълтък1
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

за пюрето

сладки картофи сладък картоф1 kg kg
сметана за готвене сметана за готвене100 ml ml
краве масло краве масло100 g g

Мийтлоф с пюре от сладки картофи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(3)

Начин на приготвяне

Накисваме хляба в млякото. Задушаваме наситнените лук и чесън в малкомаслиново масло и добавяме нарязаната целина. Овкусяваме със сол и черен пипер и щом омекнат, сваляме от огъня. Прехвърляме сместа в голяма купа и оставяме да изстине. Към нея добавяме сос Уорчестър, захарта, червен пипер, горчицата, хляба с млякото, яйцето и жълтъка, ¾ от кетчупа и барбекю соса и разбъркваме добре. Добавяме двете кайми и омесваме с леки движения.

Изсипваме каймата в тава, покрита с хартия за печене, и оформяме правоъгълно руло. Отгоре го намазваме с останалото количество кетчуп и барбекю сос и печем в предварително загрята на 160°С фурна за 70 min или докато температурата в сърцевината му стигне 71 - 72°С. След като го извадим, го оставяме да почине 15 min, за да е добре стегнато при сервиране.

Междувременно сваряваме в подсолена вода обелените картофи. Отцеждаме ги и ги връщаме в тенджерата. Маслото запържваме с нарязания чесън и го добавяме към картофите заедно с млякото. Пюрираме картофите и ги връщаме на котлона, докато кипнат. Овкусяваме със сол и пипер.

Сервираме пюрето като гарнитура към мийтлофа.