« Назад

Фиш енд чипс

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

65 min
(2)
Време
Трудност
2 Рейтинг
Фиш енд чипс
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 65 min
Допълнителна информация:

без времето за размразяване и втасване

1. Смеси 180 g брашно, бакпулвера и ½ ч.л. сол. Малко по малко добавяй толкова бира, че да се получи гъсто, гладко тесто. Остави го покрито за 30 min да втаса.

2. Обели картофите и според големината им ги нарежи надлъжно на 4 – 8 резена. Измий ги и ги подсуши много добре.

3. Загрей олиото в широка тенджера или фритюрник до ок. 140°C и бланширай в него на порции картофите за ок. 8 min, докато омекнат, но все още са със светъл цвят. Остави ги върху кухненска хартия да се отцедят.

4. Разбий белтъка на сняг и го смеси с тестото. Измий и подсуши рибата. Овкуси останалото брашно със солта и черния пипер и добре оваляй в него парчетата риба.

5. Загрей олиото на ок. 180°C. Потопи парчетата риба в тестото и ги фритирай на порции в сгорещеното олио за 6 – 8 min, в зависимост от дебелината на парчетата, докато станат хрупкави и светли на цвят. Остави ги върху кухненска хартия да се отцедят и и ги сложи на топло.

6. Фритирай още веднъж картофите за ок. 30 sec в гореща мазнина, докато станат хрупкави, остави да се отцедят и ги посоли. Сервирай с рибата.

 

Съвети: Англичаните сервират ястието с малцов оцет или пюре от грах.

Приготвянето на чипс при домашни условия изисква доста време. Ако искаш да стане по-бързо, можеш да сервираш към фритираната риба изпечени във фурна замразени бланширани картофи.