Почистваме пилето и го овкусяваме отвътре и отвън със сол и черен пипер. Натриваме кожата с около 50 – 70 g масло и намазваме обилно с масло гърдите под кожата, като правим лек джоб.
В тиган загряваме маслиново масло и задушаваме червения лук и чесъна, нарязани на кубчета. Прибавяме пилешките дробчета, предварително добре почистени, измити, отцедени и нарязани на ситно. След като се задушат, слагаме и гъбите, нарязани на полумесеци. Подправяме с индийско орехче, кората от лайма, сол и черен пипер. Готвим до пълното омекване на гъбите и отстраняваме от котлона.
Пълним пилето с готовата смес, зашиваме го и печем под фолио един час в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 30 – 45 min.
През това време почистваме аспержите и ги варим на пара за 10 – 15 min. Ако нямаме съд за готвене на пара, ги поставяме в гевгир над тенджера с вода на дъното. След като ги извадим, ги овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло.
Когато извадим пилето, отделяме соса от печенето. Загряваме останалото краве масло и малко маслиново масло и в тях задушаваме ситно нарязания бял лук. Когато омекне, добавяме виното и соса от пилето. Слагаме мащерката и розмарина и готвим до сгъстяване на течността. Ако има нужда, подправяме със сол и черен пипер. Лешниците нарязваме на едро и леко ги запичаме в сух тиган. На финала ги добавяме в соса и редуцираме още няколко минути.
Поднасяме пилето с плънката за гарнитура, задушените аспержи и поливаме със соса.
Избери продуктите, които искаш да добавиш в списъка за пазаруване
1 цели пилета цяло пиле 200 g пилешки дробчета пилешки дробчета 1 глава червен лук червен лук 2 скилидки чесън чесън 150 g печурки печурка 200 g масло масло 200 ml бяло вино бяло вино 1 глава бял лук бял лук 100 g лешници лешник