
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПечено пиле с розмарин и масло и пържени картофи с портокалова сол
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме пилето и го намазваме обилно с масло отвън и отвътре. Овкусяваме го със сол и черен пипер и във вътрешността му поставяме 2 стръка розмарин, 1 глава лук, разрязана на четири, и разполовения лимон. Другата глава лук разрязваме на четвъртинки или шестинки, нареждаме ги в тава и върху тях слагаме пилето. Наливаме виното,маслиновото масло и малко вода, така че дъното да сепокрие поне с 2 cmтечност. Печем пилето около час под алуминиево фолио в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 30-45 min.
Картофите приготвяме по специална технология. Първо ги обелваме, измиваме и ги нарязваме на гредички. Бланшираме ги за 5 - 6 мин в подсолена вряща вода. Отцеждаме ги и ги нареждаме в тава, след което ги поставяме във фризер за 30 min. Това се прави, за да намалим съдържанието на вода в тях. Чак след това ги изпържваме в загрятото олио. Овкусяваме ги с хималайска сол, която предварително сме смесили с настърганата портокалова кора и стрък розмарин.
Поднасяме пилето с гарнитура от пържените картофи, подправени с портокаловата сол.