Верига от любими рецепти
Печено пиле с розмарин и масло и пържени картофи с портокалова сол

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цeли пилета цяло пиле1
краве масло краве масло100 g g
розмарин розмарин3 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло2 - 3 с.л. с.л.
бяло вино бяло вино100 ml ml
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
лук лук2 глави глава
лимони лимон1
картофи картоф1 - 1,2 kg kg
олио олио400 ml ml
портокали портокал
(кората)
1
сол сол
черен пипер черен пипер

Печено пиле с розмарин и масло и пържени картофи с портокалова сол

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(12)

Начин на приготвяне

Почистваме пилето и го намазваме обилно с масло отвън и отвътре. Овкусяваме го със сол и черен пипер и във вътрешността му поставяме 2 стръка розмарин, 1 глава лук, разрязана на четири, и разполовения лимон. Другата глава лук разрязваме на четвъртинки или шестинки, нареждаме ги в тава и върху тях слагаме пилето. Наливаме виното,маслиновото масло и малко вода, така че дъното да сепокрие поне с 2 cmтечност. Печем пилето около час под алуминиево фолио в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 30-45 min.

Картофите приготвяме по специална технология. Първо ги обелваме, измиваме и ги нарязваме на гредички. Бланшираме ги за 5 - 6 мин в подсолена вряща вода. Отцеждаме ги и ги нареждаме в тава, след което ги поставяме във фризер за 30 min. Това се прави, за да намалим съдържанието на вода в тях. Чак след това ги изпържваме в загрятото олио. Овкусяваме ги с хималайска сол, която предварително сме смесили с настърганата портокалова кора и стрък розмарин.

Поднасяме пилето с гарнитура от пържените картофи, подправени с портокаловата сол.