« Назад

Рибай стек на грил, поднесен с печен картоф и круша

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

20 min
(6)
Време
Трудност
6 Рейтинг
Рибай стек на грил, поднесен с печен картоф и круша
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 20 min

Попиваме кръвта от месото с хартия. Овкусяваме го със сол и черен пипер. Печем го на силен огън* на грила за не повече от 4 – 5 min от всяка страна.

Правим разрез на всеки от картофите и ги овкусяваме със сол, пипер и мащерка. След което ги увиваме в метално фолио и ги слагаме на грила. Там печем също: нарязаната на филийки круша, гъбите - цели, а лука и чесъна, нарязани на половина с обвивките.

Готовото месо режем на слайсове и го овкусяваме с малко черен пипер, сол и масло.  Върху изпечените картофи и гъби също добавяме масло.

Гарнираме с останалите печени зеленчуци и крушата и сервираме.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 – 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм – Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 – 7  min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 – 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм – Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 – 11  min от страна в нагорещен тиган, след което 5 – 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 – 13  min от страна в нагорещен тиган, след което 10 – 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 – 10 min след готвене преди да се разреже.