« Назад

Саварин с портокалов сироп и сезонни плодове

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

65 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Саварин с портокалов сироп и сезонни плодове
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 65 min
Допълнителна информация:

без времето за втасване и охлаждане

1. Затопляме млякото до хладко и в него слагаме натрошеното кубче мая заедно с 1 с. л. захар. Покриваме съда и оставяме 15 min, докато течността шупне.

2. Смесваме активирана мая с брашното, солта, маслото, разбитите яйца и останалата захар. Омесваме ги до гладко тесто, което покриваме и го оставяме да втасва 1 h.

3. След това премесваме още веднъж тестото и го поставяме във форма с пръстен в средата (26 – 28 cm Ø). Покриваме го с памучна кърпа и оставяме още 20 min да втасва. После печем саварина в предварително загрята на 180° C фурна около 30 min до златистожълто.

4. В това време настъргваме фино кората на един портокал. Изстискваме всички портокали и отделяме 200 ml сок. Кипваме го със захарта и го оставяме да ври 2 min. Прибавяме настърганата кора и рома, оставяме сиропа да ври още малко, след което го сваляме от печката и го оставяме да се охлади.

5. След като извадим саварина от фурната, го оставяме да поизстине и го изваждаме внимателно от формата. Поставяме го в чиния и го набождаме на много места. Заливаме го със сиропа, като отделяме 2 с. л. от него настрана. Оставяме сладкиша да изстине напълно.

6. Преди сервиране измиваме плодовете и ги отцеждаме. Отстраняваме костилките на нектарините и ги нарязваме заедно с ягодите на дребно. Объркваме всички плодове с останалия сироп и ги изсипваме в средата на саварина.

Съвет: Можем да поднесем саварина с бита сметана.