« Назад

Топ сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

45 min
(8)
Време
Трудност
8 Рейтинг
Топ сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 45 min

Започваме с приготвянето на ризотото. Предварително задушаваме ориза за 20 min. В отделен съд слагаме бульонa, гъбите, сушените домати, дивия лук, чесъна, маскарпонето и половината масло, докато омекнат зеленчуците. Овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме ориза. Щом ризотото е готово, прибавяме останалото масло и накрая пармезана.

Попиваме кръвта от стека и го овкусяваме със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко растителна мазнина го запичаме за около 2 – 3 min от всяка страна*. Накрая добавяме кубче масло, пресния розмарин и наливаме виното. Оставяме сосът леко да се сгъсти.

Сервираме ризотото, върху него стека и за финал поливаме със соса.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 – 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм – Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 – 7  min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 – 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм – Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 – 11  min от страна в нагорещен тиган, след което 5 – 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 – 13  min от страна в нагорещен тиган, след което 10 – 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 – 10 min след готвене преди да се разреже.