« Назад

Заек с лешници и сметанов сос

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

140 min
(5)
Време
Трудност
5 Рейтинг
Заек с лешници и сметанов сос
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 140 min

Измиваме и подсушаваме заека. В тиган загряваме 2 – 3 с.л. маслиново масло и добавяме ситно нарязаните лук и чесън, настъргания морков, нарязания на кубчета бекон. Запържваме до златисто и добавяме стафидите и натрошените на по-едро лешници. Накрая слагаме маслото да се разтопи. Подправяме със сол и черен пипер и сваляме от огъня.
Изчакваме плънката да изстине малко и пълним заека. Зашиваме го и отгоре овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло. Слагаме заека в тава и добавяме вода, колкото да покрие дъното. Печем час и половина в предварително загрята на 180°С фурна.
 
Междувременно в 2 – 3 с.л. маслиново масло запържваме нарязаните на полумесеци гъби и добавяме сметаната. Редуцираме и овкусяваме със сол и черен пипер. Накрая прибавяме мащерката и разбъркваме.
Как да сервираме:
Поднасяме пълнения заек с гъбено-сметановия сос. Комбинираме с тъмно френско розе.