
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Печен заек със сини сливи и пюре от ряпа
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Внимателно обезкостяваме заека, като с помощта на остър нож отделяме месото от костите. Разстиламе го и овкусяваме със сол, червен пипер и малко олио. Пълним с почистените от костилки сини сливи, които предварително сме накиснали за малко в топла вода, за да омекнат.
Поставяме го върху нарязани на тънко свински гърди (може да използваме и бекон), които сме подредили така, че да образуват пласт с размера на обезкостеното заешко.
Навиваме всичко на руло, завързваме го с канап за готвене и го поставяме в намазнена тава. Печем час и половина на 180° C до готовност на месото.
Междувременно нарязваме ряпата на кубчета, сваряваме я и отцеждаме. Пасираме с прясното мляко, масло и сол, докато се получи гладко пюре.
Режем заешкото руло на парчета и го поднасяме върху основа от пюре, полято със соса от печенето.
Интересно: Тази рецепта е интерпретация на обредно ястие от Шопския край. Поради наличието на два вида месо подобни рецепти са се готвили в по-заможните семейства, и то предимно на празници.