Верига от любими рецепти
Печен заек със сини сливи и пюре от ряпа

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цял заек цял заек1
свински гърди свински гърди300 g g
сливи слива100 g g
репи ряпа2 глави глава
прясно мляко прясно мляко10 ml ml
краве масло краве масло30 g g
олио олио50 ml ml
дафинови листа дафинов лист3
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.

Печен заек със сини сливи и пюре от ряпа

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:40 h
(1)

Начин на приготвяне

Внимателно обезкостяваме заека, като с помощта на остър нож отделяме месото от костите. Разстиламе го и овкусяваме със сол, червен пипер и малко олио. Пълним с почистените от костилки сини сливи, които предварително сме накиснали за малко в топла вода, за да омекнат.
Поставяме го върху нарязани на тънко свински гърди (може да използваме и бекон), които сме подредили така, че да образуват пласт с размера на обезкостеното заешко.
Навиваме всичко на руло, завързваме го с канап за готвене и го поставяме в намазнена тава. Печем час и половина на 180° C до готовност на месото.
Междувременно нарязваме ряпата на кубчета, сваряваме я и отцеждаме. Пасираме с прясното мляко, масло и сол, докато се получи гладко пюре.
Режем заешкото руло на парчета и го поднасяме върху основа от пюре, полято със соса от печенето.

Интересно: Тази рецепта е интерпретация на обредно ястие от Шопския край. Поради наличието на два вида месо подобни рецепти са се готвили в по-заможните семейства, и то предимно на празници.