Верига от любими рецепти
Агнешки котлети с рататуй и картофен гратен

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

агнешки котлет с ребра агнешки котлет с ребра2 kg kg
маслиново масло маслиново масло8 с.л. с.л.
чесън чесън3 скилидки скилидка
лук лук1 глави глава
червени чушки червена чушка1 бр. бр.
жълти чушки жълта чушка1 бр. бр.
патладжан патладжан1 бр. бр.
тиквички тиквичка2 бр. бр.
домати домат
(от консерва)
400 g g
картофен гратен картофен гратен400 g g
мащерка мащерка
босилек босилек
розмарин розмарин
сол сол
черен пипер черен пипер

Агнешки котлети с рататуй и картофен гратен

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(9)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на маринатата за агнешкото месо. Режем на ситно прясната мащерка, розмарина, 4 скилидки чесън и смесваме. Добавяме 5 с.л. маслиново масло и овкусяваме със сол. Натриваме агнешките котлети с маринатата и оставяме да престоят в хладилника за поне 1 h. Най-добре е престоят да бъде за цяла нощ .

Продължаваме с приготвянето на рататуя. Загряваме 3 с.л. маслиново масло във голяма тенджера. Нарязваме лука на полумесеци, а чесъна на ситно и ги задушаваме, докато станат прозрачни. Нарязваме патладжана на кубчета и го прибавяме към лука и чесъна. Запържване за 2 – 3 min. След това повтаряме последователно процедурата и с тиквичката, червената и жълта чушка. Когато всички зеленчуци поомекнат, добавяме и 400 g домати. Може да използваме от консерва или пресни. 

Овкусяваме със ситно нарязана прясна мащерка и босилек и подправяме със сол, черен пипер и щипка захар. Оставяме рататуя на средна степен на котлона за 30 min, докато зеленчуците се сготвят добре, а сосът се сгъсти. През това време приготвяме агнешките котлети и картофения гратен.

Пускаме фурната да се загрява на 200° C. Слагаме 2 с.л. маслиново масло в тиган и запечатваме котлетите от двете страни до получаване на златиста коричка. Може да го направим и директно в тавата, в която ще сготвим месото, ако е подходящата за това. Междувременно овкусяваме котлетите с останалата марината и сол. Ако сме използвали тиган, прехвърляме месото в тава и печем в предварително загрятата фурна за около 20 – 25 min, в зависимост от желаната степен на изпичане. Заедно с месото в отделна тавичка слагаме и картофения гратен. 

Изваждаме агнешките котлети от фурната и ги оставяме да починат за 5 min. След това ги разрязваме между ребрата. 

Сервираме сочното агнешко върху канапе от рататуй в компанията на картофения гратен.

Купи в Lidl

ЛукЛук
Лук
13.05 - 19.05
-25%
1,99
1,49лв.
Домати РомаДомати Рома
Домати Рома
16.05 - 19.05
-21%
3,79
2,99лв.