Верига от любими рецепти
Гювеч с кисело зеле и свинско

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

зелеви листа зелево листо10 - 20 бр. бр.
сушени чушки сушена чушка100 - 200 g g
праз лук праз лук1 - 2 стръка стрък
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло3 - 4 с.л. с.л.
булгур булгур200 g g
зелев сок зелев сок
(или вода)
400 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
маслиново масло маслиново масло
(за намазване)
3 - 4 с.л. с.л.

Гювеч с кисело зеле и свинско

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(8)

Начин на приготвяне

Нарязваме на ситно лука, чесъна и чушките. Запържваме първо лука и чесъна в маслиновото масло, докато леко поомекнат. След това добавяме чушките и запържваме за още 2 – 3 min. Овкусявамe със сол и черен пипер и разбъркваме. Добавяме булгура, зелевия сок или вода и готвим под капак на най-ниска степен на котлона, докато булгурът се свари напълно. Може да добавим още малко вода, ако има нужда.
Навиваме сарми със зелевите листа и плънката, като изрязваме жилата и разделяме листото на две. Нареждаме в намазнена тава. Сармите намазваме леко с маслиново масло и печем на 180° С, докато получат приятен загар. 

Съвети:
- Щедрото намазване с маслиново масло балансира киселинността на зелето и води до по-приятен и балансиран вкус
- Бавното запичане на 180C позволява на зелето да омекне без да е нужно допълнително варене.
- Запеченото зеле има по-различен и интензивен вкус. Текстурата му също обикновено е по-крехка.