Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
зелеви листа зелево листо | 10 - 20 бр. бр. | |
сушени чушки сушена чушка | 100 - 200 g g | |
праз лук праз лук | 1 - 2 стръка стрък | |
чесън чесън | 1 - 2 скилидки скилидка | |
маслиново масло маслиново масло | 3 - 4 с.л. с.л. | |
булгур булгур | 200 g g | |
зелев сок
зелев сок (или вода) | 400 ml ml | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер | ||
маслиново масло
маслиново масло (за намазване) | 3 - 4 с.л. с.л. |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listГювеч с кисело зеле и свинско
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме на ситно лука, чесъна и чушките. Запържваме първо лука и чесъна в маслиновото масло, докато леко поомекнат. След това добавяме чушките и запържваме за още 2 – 3 min. Овкусявамe със сол и черен пипер и разбъркваме. Добавяме булгура, зелевия сок или вода и готвим под капак на най-ниска степен на котлона, докато булгурът се свари напълно. Може да добавим още малко вода, ако има нужда.
Навиваме сарми със зелевите листа и плънката, като изрязваме жилата и разделяме листото на две. Нареждаме в намазнена тава. Сармите намазваме леко с маслиново масло и печем на 180° С, докато получат приятен загар.
Съвети:
- Щедрото намазване с маслиново масло балансира киселинността на зелето и води до по-приятен и балансиран вкус
- Бавното запичане на 180C позволява на зелето да омекне без да е нужно допълнително варене.
- Запеченото зеле има по-различен и интензивен вкус. Текстурата му също обикновено е по-крехка.