Верига от любими рецепти
Кисело зеле с наденица и печена сланина в гювеч

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

наденица наденица
(Петрохан или друга сурова)
600 g g
кисело зеле кисело зеле500 g g
сланина сланина100 g g
олио олио50 ml ml
дафинов лист дафинов лист3 бр. бр.
червен пипер червен пипер
(пушен)
10 g g
целина целина
(от листата)
5 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Кисело зеле с наденица и печена сланина в гювеч

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(27)

Начин на приготвяне

Нарязваме киселото зеле на едро и го слагаме в гювеча. На сух тиган запечатваме сланината от двете страни на силен огън и я добавяме към зелето. Нарязваме наденицата на едри парчета и я добавяме в гювеча. Подправяме с дафинов лист.

В тигана, в който сме запечатали сланината, сипваме олиото. Когато се сгорещи, добавяме пушения червен пипер и го запържваме за около 10 sec, като внимаваме да не прегори. Объркваме го със зелето в гювеча.

Добавяме около 100 ml вода, овкусяваме със сол и черен пипер и слагаме гювеча във фурната на 200° C. Не загряваме фурната предварително – трябва да загрее постепенно. Готвим за около 60 min.

Поднасяме със ситно нарязани листа от прясна целина.