Верига от любими рецепти
Качамак с пръжки и сирене

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

сем. Дуцови
сем. Дуцови
от с. Бусинци

Съставки

царевично брашно царевично брашно250 g g
вода вода1 l l
свинско месо за пръжки свинско месо за пръжки500 g g
сол сол
червен пипер червен пипер

Качамак с пръжки и сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(16)

Начин на приготвяне

Поставяме пръжките в дълбока тенджера и добавяме 100 ml водa. Пържим до златисто на умерен огън, за да не загорят.

Изваждаме хрупкавите хапки с решетъчна лъжица, за да се отцедят. Посоляваме ги. По този начин могат да се съхраняват в буркан в хладилника.

Сипваме водата в дълбока тенджера. След като заври, добавяме внимателно царевичното брашно, като сипваме по стените на съда в кръг. Оставяме в средата дупка, в която добавяме солта.

Варим на ниска температура в продължение на 10 min и бъркаме енергично до получаване на хомогенна смес (да прави пътечка при разбъркване). Сипваме мазнина на дъното на широк съд или тавичка.

По желание можем да сложим червен пипер в мазнината. Изсипваме ред качамак, ред, сирене, ред пръжки.

по рецепта на семейство Дуцови