Верига от любими рецепти
Покрита ябълкова торта

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло190 g g
брашно брашно300 g g
пудра захар пудра захар250 g g
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
сол сол1 щипки щипка
жълтъци жълтък1
мазнина мазнина
(за формата)
ябълки ябълка
(кисели)
1,2 kg kg
захар захар2 с.л. с.л.
ябълков сок ябълков сок120 ml ml
лимони лимон
(сок и настъргана кора)
стафиди стафида75 g g
хартия за печене хартия за печене

Покрита ябълкова торта

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(5)

Начин на приготвяне

Омеси възможно най-бързо ронливо маслено тесто от нарязаното на кубчета масло, брашното, 90 g пудра захар, ваниловата захар, солта, жълтъка и 2 - 3 с.л. студена вода. Остави го на хладно за 1 h. Покрий форма за печене (26 cm Ø) с хартия за печене и намазни стените.

Обели ябълките, отстрани семките и ги нарежи на кубчета. Кипни ги със захарта и ябълковия сок и вари 10 - 15 min, докато течността се изпари и ябълките започнат да се разпадат. Добави кората от лимон и стафидите.

В това време разточи ⅔ от тестото на кръг (ок. 30 cm Ø) върху малко брашно и облицовай с него формата за печене, като оформиш кант с височина 4 - 5 cm. Покрий тестото с хартия за печене и насипи отгоре варивата (боб, леща, грах) за тежест при печенето.

Печи 10 min блата в предварително загрята на 200° C фурна, след което отстрани хартията и тежестите и печи още 3 min.

Разточи останалото тесто на кръг (26 cm Ø). Разпредели горещия ябълков компот равномерно върху изпечения блат. Отгоре сложи като капак разточения кръг и притисни добре по ръбовете. Печи на същата температура още 20 - 25 min, докато тортата стане златистожълта.

Разбий сока от лимон с останалата пресята пудра захар до получаването на глазура. Залей с нея повърхността на горещата торта и я остави да изстине.

Съвет:
Тортата е много вкусна със сметана.

Купи в Lidl

Захира ЗахарЗахира Захар
Захира Захар
09.06 - 11.06
ПО-ЕВТИНО
2,69
2,25*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.