Верига от любими рецепти
Шведски кюфтенца в сметанов сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

кайма кайма
(смес)
500 g g
лук лук1 глави глава
краве масло краве масло1 с.л. с.л.
картофи картоф
(сварени предния ден (ок. 150 g) )
2
жълтъци жълтък1
олио олио3 с.л. с.л.
брашно брашно
телешки бульон телешки бульон400 ml ml
готварска сметана готварска сметана100 ml ml
червени боровинки червенa боровинкa8 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Шведски кюфтенца в сметанов сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(2)

Начин на приготвяне

1. Обели лука, накълцай го и го запържи в горещо масло, докато стане стъклен. Остави го да изстине. Обели картофите и ги намачкай до фино пюре. Смеси ги с лука, каймата, жълтъка, солта и черния пипер и оформи 16 кюфтенца с големина приблизително на топка за тенис.

2. Загрей в тиган 2 с.л. слънчогледово олио и изпържи в него кюфтенцата. Пържи ги 10 min, на средна температура и от всички страни. Извади ги и ги остави настрани.

3. Добави останалото олио към мазнината от пърженето и запържи брашното в него. Загаси с бульона и сметаната, остави да заври и овкуси. Върни кюфтенцата и готви около 5 min. Сервирай с червените боровинки.

Съвет: Кюфтенцата си подхождат с картофено пюре.