Верига от любими рецепти
Супа с ябълки и картофи и орехова гремолата

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

лук лук1 глави глава
картофи картоф600 g g
корени за супа корени за супа1 връзка връзка
ябълки ябълка
(кисели)
400 g g
краве масло краве масло2 - 3 с.л. с.л.
ябълков сок ябълков сок250 ml ml
орехи орех40 g g
салвия салвия8 - 10 листа лист
хляб за тостер хляб за тостер2 филии филия
зеленчуков бульон зеленчуков бульон750 ml ml
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
готварска сметана готварска сметана100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
индийско орехче индийско орехче
(настъргано)

Супа с ябълки и картофи и орехова гремолата

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(8)

Начин на приготвяне

1. Белим лука, картофите, корените за супа и 300 g ябълки, на които отстраняваме и семките. Лука накълцваме, а останалите продукти нарязваме на кубчета. Задушаваме всичко в сгорещено масло за 2 - 3 min. Овкусяваме със солта, черния пипер и индийското орехче. Наливаме зеленчуковия бульон и ябълковия сок и кипваме, след това варим под капак ок. 25 min до омекване на продуктите.

2. Междувременно за гремолатата накълцваме ореховите ядки и листата салвия. Препичаме филиите хляб и ги натрошаваме фино. Обелваме чесъна, пресоваме го и го смесваме с орехите, салвията и натрошения препечен хляб. Белим останалите ябълки и ги настъргваме фино, добавяме ги, разбъркваме и подправяме със солта и черния пипер.

3. Пасираме супата, добавяме сметаната и овкусяваме. Отгоре гарнираме с гремолатата.

Гремолата е традиционна италианска смес от подправки.