Верига от любими рецепти
Свинска плешка „Помодоро“, поднесена върху чабата с моцарела и босилек

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свинска плешка свинска плешка
(без кост)
600 g g
маслиново масло маслиново масло200 - 250 ml ml
уиски уиски50 ml ml
лук лук1 глави глава
чесън чесън4 - 5 скилидки скилидка
розмарин розмарин1 стръка стрък
мащерка мащерка2 стръка стрък
чери домати чери домат500 g g
сушени домати сушен домат100 g g
бяло вино бяло вино200 ml ml
чабати чабата
( с чубрица и маслиново масло)
2
моцарела моцарела200 g g
босилек босилек2 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Свинска плешка „Помодоро“, поднесена върху чабата с моцарела и босилек

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(0)

Начин на приготвяне

Мариноваме свинската плешка, като я подправяме със сол, черен пипер, розмарин, мащерка, поливаме я обилно с маслиново масло и уиски. За да проникне маринатата по-дълбоко в месото, може предварително да продупчим плешката с нож на няколко места. Покриваме съда с похлупак или стреч фолио и го оставяме в хладилник за минимум 12 часа.

След като сме мариновали месото, го запечатваме в 50 ml загрято маслиново масло, докато хване златиста коричка от всички страни. Добавяме ситно нарязаните лук и 3 скилидки чесън и задушаваме. Когато омекнат, прибавяме разполовените черита и нарязаните сушени домати, доливаме бялото вино и изчакваме сосът да се редуцира.

Прехвърляме месото и соса в съд за печене с похлупак (или в тава, която покриваме с алуминиево фолио) и печем 2 часа в предварително загрята на 160°С фурна. След това махаме капака или фолиото и печем още 30 минути. Междувременно следим течността в съда и ако се изпарява, доливаме вода или бульон.

Чабатите разрязваме на две по дължина, поръсваме ги с малко маслиново масло, нареждаме слайсове моцарела върху тях и най-отгоре поставяме по няколко листенца босилек. Запичаме ги във фурна за десетина минути, докато сиренето се разтопи. Ако желаем чабатите да имат чеснов вкус, предварително запържваме маслиновото масло за тях с 1 - 2 скилидки чесън.

Приготвената свинска плешка нарязваме на парчета, които поднасяме върху запечената с моцарела чабата.