
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listСвинска плешка „Помодоро“, поднесена върху чабата с моцарела и босилек
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Мариноваме свинската плешка, като я подправяме със сол, черен пипер, розмарин, мащерка, поливаме я обилно с маслиново масло и уиски. За да проникне маринатата по-дълбоко в месото, може предварително да продупчим плешката с нож на няколко места. Покриваме съда с похлупак или стреч фолио и го оставяме в хладилник за минимум 12 часа.
След като сме мариновали месото, го запечатваме в 50 ml загрято маслиново масло, докато хване златиста коричка от всички страни. Добавяме ситно нарязаните лук и 3 скилидки чесън и задушаваме. Когато омекнат, прибавяме разполовените черита и нарязаните сушени домати, доливаме бялото вино и изчакваме сосът да се редуцира.
Прехвърляме месото и соса в съд за печене с похлупак (или в тава, която покриваме с алуминиево фолио) и печем 2 часа в предварително загрята на 160°С фурна. След това махаме капака или фолиото и печем още 30 минути. Междувременно следим течността в съда и ако се изпарява, доливаме вода или бульон.
Чабатите разрязваме на две по дължина, поръсваме ги с малко маслиново масло, нареждаме слайсове моцарела върху тях и най-отгоре поставяме по няколко листенца босилек. Запичаме ги във фурна за десетина минути, докато сиренето се разтопи. Ако желаем чабатите да имат чеснов вкус, предварително запържваме маслиновото масло за тях с 1 - 2 скилидки чесън.
Приготвената свинска плешка нарязваме на парчета, които поднасяме върху запечената с моцарела чабата.